Verified Review icon check navigate-up navigate-left navigate-right expand mail svg-lightning svg-24hr svg-house svg-sleeps svg-bedrooms svg-bathrooms svg-stay svg-toilet calendar svg-report-flag pet-dog svg-multiunit Default Owner Icon heart-filled Family icon

Ontspannen, uitwaaien en gezelligheid: op Ameland kan het allemaal

In de Noordzee ten noorden van Nederland en Duitsland liggen de Waddeneilanden. De Nederlandse Waddeneilanden zijn van west naar oost achtereenvolgens Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en nog een drietal onbewoonde eilandjes. Tussen het vasteland en de Waddeneilanden ligt de Waddenzee: met een vakantiehuis op een van de Waddeneilanden verblijf je dus eigenlijk op de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee. Ameland is een gezellig klein eiland, midden in een bijzonder mooie omgeving. Wie kiest voor een verblijf in een van de vakantiewoningen op Ameland kan altijd genieten van de prachtige natuur en het bijna 27 kilometer lange strand van dit eiland.

De vakantie op Ameland begint al op de veerboot

Ameland is een langgerekt Waddeneiland vol rust, ruimte en natuur, voor de kust van Friesland. De vakantiehuizen op het heerlijke eiland Ameland zijn te bereiken na een ongeveer 45 minuten durende boottocht. De vakantie begint eigenlijk al bij het aan boord gaan van de veerboot in het Friese Holwerd. Het bijzondere van de Waddenzee is dat bij eb een groot aantal zandplaten in het ondiepe water helemaal droog valt. De tocht over de Waddenzee van Friesland naar Ameland biedt dan ook prachtige weidse uitzichten over een wonderlijk samengesteld landschap van zeewater, zandbanken, getijdegeulen, wadplaten en kwelders.

De Waddenzee wordt bewoond door veel bijzondere en beschermde soorten vogels, vissen, schaal- en schelpdieren en niet te vergeten door zeehonden. Niet voor niets behoort de Waddenzee in zijn geheel tot het door Unesco erkende werelderfgoed. Het hele waddengebied is overigens voortdurend in beweging. De Waddeneilanden schuiven door de werking van de zee langzaam maar zeker steeds verder op van het westen naar het oosten en ook de getijdegeulen en wadplaten in de Waddenzee verleggen zich. Dat maakt dat de overtocht iedere keer weer anders is.

Een vakantiewoning op Ameland

Wie met de veerboot aankomt in de jachthaven van Ameland zal niet alleen direct onder de indruk zijn van de overweldigend mooie natuur van het eiland maar ook van de gastvrijheid van de Amelanders. Het geboekte vakantiehuis is na aankomst snel gevonden: op Ameland liggen namelijk maar vier dorpen en een paar kleine buurtschappen. Alle vier de plaatsjes hebben een eigen karakter en eigen charmes.

Vakantie vieren in bruisend Nes Wie vanaf het vasteland naar Ameland vaart, komt aan in de jachthaven bij het dorp Nes aan de zuidkant van Ameland. In deze omgeving zijn verschillende leuke vakantiehuizen te boeken, van luxe vakantiewoning voor meer personen tot romantisch appartement voor twee personen. Nes is een heerlijke plaats voor een vakantie of een paar dagen uitwaaien, omdat hier eigenlijk alles te vinden is voor een zorgeloos verblijf. Een deel van het dorp is beschermd dorpsgezicht, met historische gebouwen en een aantal monumenten, waaronder Korenmolen De Phenix uit het jaar 1880. Het centrum van Nes wordt gevormd door een vrijstaande kerktoren uit 1723 en het hele dorp is daar eigenlijk omheen gebouwd. De toren is ooit gebouwd om te dienen als zeebaken. Kenmerkend voor Nes zijn verder de prachtig gerestaureerde oude commandeurswoningen. Een van de oudste huisjes van de walvisvaarders van weleer dateert uit het jaar 1625. In een ander deel van het dorp is een modern winkelcentrum gevestigd en zijn volop uitgaansmogelijkheden te vinden.

Tot rust komen in het kleine Ballum Ballum is de kleinste plaats van Ameland, tussen Nes en Hollum in. Ondanks het feit dat Ballum de kleinste plaats is, is hier wel het gemeentehuis van Ameland gevestigd. Ook Ballum heeft een beschermd dorpsgezicht met mooie oude woningen uit de 18e eeuw. Zeker een bezoekje waard is de oude Hervormde Kerk met een bijzonder preekgestoelte. Midden in het centrum van Ballum staat de Dorpstoren, die in het jaar 1755 gebouwd werd om luidklokken op te hangen die de bevolking konden waarschuwen als gevaar dreigde. Ook vormde de dorpstoren een baken voor de scheepvaart. Het strand aan zowel de Noordzee als aan de Waddenzee is dichtbij. Ten noordwesten van Ballum is een vliegveld gelegen, dat voornamelijk gebruikt wordt voor plezierluchtvaart en parachutespringen. Net als in de andere plaatsjes op Ameland, zijn er ook in Ballum en omgeving volop vakantiehuizen te boeken, waar genoten kan worden van alle mogelijkheden die dit heerlijke eiland te bieden heeft!

Een verblijf in vurig Hollum Hollum is het meest westelijk gelegen dorp en tevens de grootste plaats van Ameland. Net als Nes en Ballum heeft ook het dorp Hollum deels een beschermd dorpsgezicht, met verschillende rijksmonumenten en mooie commandeurswoningen. Naast de historische commandeurswoningen bepalen ook de traditionele schippershuizen met getande gevelranden het mooie beeld in dit dorp. In Hollum staat bovendien één van de belangrijkste bouwwerken van Ameland: de maar liefst 55 meter hoge vuurtoren Bornrif. Deze rood-wit gestreepte vuurtoren is in 1880 gebouwd en heeft één van de meest sterke lichtstralen ter wereld. Wie in een vakantiehuis op Ameland verblijft, zal deze vuurtoren bijna altijd kunnen zien. Het Hollumerstrand, even voorbij de vuurtoren en door de duinen, is breed en het is een genot om hier in een strandpaviljoen of beachclub te genieten van het prachtige uitzicht. Aan de Molenweg in Hollum staat de molen De Verwachting, waar nog steeds ambachtelijke molenproducten als meel en mosterd worden gemaakt en verkocht. Een vakantiehuis in Hollum is ook een prima keus voor liefhebbers van de golfsport, door de aanwezigheid van een 9-holes golfbaan.

Genieten in Buren Buren ligt midden op het eiland dichtbij Nes en is de meest oostelijk gelegen plaats op Ameland. Waar de andere drie plaatsen rond een kern gebouwd zijn, is Buren van oudsher een lintdorp van boerderijen. Tegenwoordig is daar nieuwbouw omheen opgetrokken, waaronder ook veel vakantiehuizen. De duinen en de zee zijn echter nooit ver weg, dus ook met een vakantiehuis in Buren ligt het strand binnen handbereik. Buren was vroeger een dorp van boeren en strandjutters en het beeld van Rixt van het Oerd midden in het dorp verwijst daarnaar. Ook is in dit dorp Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude gevestigd. Wie vanuit Buren de Kooiweg naar het oosten volgt, komt bij het buurtschap Kooiplaats, waar de eeuwenoude Nassau-eendenkooi, tot 1930 bezit van de Oranjes, is. Nog verder naar het oosten ligt natuurgebied Het Oerd, een drassig gebied met hoge duinen. Bij de Oerdhut is informatie te krijgen over de rijke flora en fauna van het oostelijk deel van Ameland.

Met een vakantiewoning op Ameland tussen bijzondere flora en fauna

Kenmerkend voor Ameland zijn de stuifduinen in het westen en het drassige natuurgebied Het Oerd in het oosten. Verder heeft Ameland zowel strand aan de Noordzeekust als aan de Waddenzee. De Waddenzee vormt een beschermd natuurgebied dat aan veel dieren een veilige plaats biedt en waar ook bijzondere planten groeien. Op Ameland is in het Natuurcentrum Ameland veel informatie te verkrijgen over zowel de Noordzee en het Waddengebied als de bijzondere flora en fauna op het eiland.

Op het eiland De natuur op het eiland is divers en bestaat uit bossen, duingebieden, kwelders, stranden en wadden. In de bossen en duingebieden komen fazanten en zelfs reeën voor en op de stranden en wadden leven kreeften en krabben. In natuurgebied De Hon heeft zich enkele decennia geleden een kolonie lepelaars gevestigd. Behalve verschillende boomsoorten, varens en diverse kruiden, groeien er op Ameland ook orchideeën, met name in de natte duingebieden in het oosten van het eiland.

Op het Wad In de Waddenzee komen twee soorten beschermde zeehonden voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Zeehonden maken dankbaar gebruik van de zandbanken om uit te rusten en komen graag naar het relatief warme ondiepe water van de Waddenzee om hun jongen te krijgen. Het Waddengebied is daarnaast een belangrijke leefomgeving voor allerlei vogelsoorten, die op de droogvallende zandplaten een uitermate ruim aanbod aan voedsel vinden. Behalve eenden, ganzen en meeuwen, komen hier ook lepelaars, steltlopers en sternen voor. Wie geluk heeft, kan ook een tureluur of zilverplevier ontdekken. Een unieke ervaring is om te gaan wadlopen!

Geniet van een vakantie in de buitenlucht met een vakantiewoning op Ameland

Ameland is de ideale plek om te genieten van de zuivere lucht en het zilte water. Iedereen weet wat voor heerlijk weldadig effect dat heeft! Met een vakantiehuis op Ameland kun je kiezen voor ontspanning aan één van de vele stranden, sportieve activiteiten op het eiland en in het water, of even in alle rust een stapel boeken lezen in de tuin van je vakantieverblijf.

De stranden van Ameland Veel stranden van Ameland zijn zo schoon en veilig dat ze al meermalen onderscheiden zijn met de Blauwe Vlag. Op de ongeveer 27 kilometer lange stranden die het eiland kent, is het heerlijk ontspannen en bovendien is er eigenlijk altijd wel iets te doen. De stranden van Ameland zijn verdeeld in verschillende zones, zodat iedere strandbezoeker een plekje op het strand kan vinden wat helemaal bevalt. Zo zijn er stranden voor gezinnen met kinderen, stranden waar honden toegelaten zijn, stranden speciaal voor naaktrecreatie en delen van het strand die zijn ingericht voor sportieve activiteiten. Op een aantal plaatsen op het strand is een strandpaviljoen gevestigd, dat het hele jaar open is. De strandwachten van de KNRM zijn bij de strandpaviljoens te vinden. Bekijk alle mogelijkheden rustig via de website van de gemeente Ameland.

Sportieve activiteiten Op Ameland is bijna 100 kilometer aan fietsroutes uitgezet en ook het aantal wandelmogelijkheden is groot. Gezellig is een fietstocht over schelpenpaden of door duinen. Naast strandwandelingen zijn routes over de paden door de verschillende natuurgebieden leuk. Naast wandelen en fietsen is Ameland een uitermate geschikte plek voor activiteiten als kitesurfen en golfsurfen. Bij de verschillende surfscholen is hierover voldoende informatie te verkrijgen. Ook kajakken en raften in de branding behoort tot de mogelijkheden en natuurlijk zwemmen en vissen. En wie Ameland graag eens vanuit de lucht wil zien kan op Airport Ballum in een vliegtuig stappen om een parachutesprong te maken!

Kies voor een vakantiehuis op Ameland

Het aanbod aan vakantiehuizen op Ameland is ruim. Vakantiewoningen voor meer personen, luxe vakantiehuizen in de duinen, een appartement vlakbij het strand, voor elk verblijf is een passend vakantiehuis te boeken! Bezoek de website van Homeaway en bekijk de verschillende mogelijkheden!

Annuleer Filters verwijderen Filters toepassen
Meer filters

Prijs per nacht

Slaapkamers

Badkamers

Opties voor boeken

Type vakantiewoning

Ligging vakantiehuis

Meer Filters

Functies

Onderhouden door

Filters verwijderen
Gebruik filters om uw zoekopdracht te verfijnen!
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • 75
Fantastisch! 4,8/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
5
8 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • 30
gemiddelde/nacht
3
Uitstekend! 4,7/5
(18 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
18
Uitstekend! 4,6/5
(17 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
17
Uitstekend! 4,4/5
(7 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
7
17 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 1 slaapkamer Appartement
 • 1 Bad
 • 35
Goed! 3,8/5
(6 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
6
11 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • 60
gemiddelde/nacht
4
11 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 1 slaapkamer Huis
 • 1 Bad
 • 40
gemiddelde/nacht
Premium Partner
4
9 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 4 slaapkamers Huis
 • 2 Bad
 • aparte toiletten
 • 230
Fantastisch! 4,8/5
(20 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
20
15 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 3 slaapkamers Huis
 • 1 Bad
gemiddelde/nacht
Premium Partner
2
8 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 1 slaapkamer Appartement
 • 1 Bad
 • 45
Heel goed! 4/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
5
 • 3 slaapkamers Appartement
 • 2 Bad
 • aparte toiletten
 • 120
Fantastisch! 4,9/5
(16 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
16
Goed! 3,9/5
(7 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
7
8 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • aparte toiletten
 • 75
Heel goed! 4,2/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
5
 • 1 slaapkamer Appartement
 • 1 Bad
gemiddelde/nacht
Heel goed! 4,2/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
5
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • aparte toiletten
 • 65
Uitstekend! 4,6/5
(17 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
17
Uitstekend! 4,5/5
(6 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
6
 • 1 slaapkamer Appartement
 • 1 Bad
 • 32
Uitstekend! 4,3/5
(23 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
23
Uitstekend! 4,4/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
5
5 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 3 slaapkamers Appartement
 • 2 Bad
 • aparte toiletten
 • 120
Voortreffelijk! 5/5
(4 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
4
gemiddelde/nacht
Premium Partner
2
 • 3 slaapkamers Villa
 • 2 Bad
 • aparte toiletten
 • 105
Fantastisch! 4,8/5
(27 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
27
gemiddelde/nacht
Premium Partner
9
Heel goed! 4,2/5
(19 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
19
6 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 3 slaapkamers Huis
 • 1 Bad
gemiddelde/nacht
Premium Partner
gemiddelde/nacht
Premium Partner
3
gemiddelde/nacht
Premium Partner
2
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • aparte toiletten
 • 65
gemiddelde/nacht
3
gemiddelde/nacht
2
 • 2 slaapkamers Chalet
 • 1 Bad
 • aparte toiletten
 • 44
gemiddelde/nacht
 • 2 slaapkamers Appartement
 • aparte toiletten
 • 75
gemiddelde/nacht
9 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 1 slaapkamer Appartement
 • 1 Bad
 • 45
gemiddelde/nacht
3
gemiddelde/nacht
Premium Partner
1
7 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 2 slaapkamers Huis
 • 1 Bad
gemiddelde/nacht
gemiddelde/nacht
Premium Partner
1
Uitstekend! 4,6/5
(5 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
5
gemiddelde/nacht
Premium Partner
1
gemiddelde/nacht
Premium Partner
gemiddelde/nacht
Premium Partner
gemiddelde/nacht
Premium Partner
gemiddelde/nacht
Premium Partner
3
 • 2 slaapkamers Appartement
 • 1 Bad
 • 40
gemiddelde/nacht
Premium Partner
3
8 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 2 slaapkamers Chalet
 • 1 Bad
 • 35
gemiddelde/nacht
4
gemiddelde/nacht
Premium Partner
5
27 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 3 slaapkamers Huis
 • 1 Bad
 • 100
gemiddelde/nacht
Premium Partner
Goed! 3,9/5
(13 beoordelingen)
gemiddelde/nacht
Premium Partner
13
14 keer bekeken in de afgelopen 48 uur
 • 6 slaapkamers Appartement
 • 4 Bad
 • aparte toiletten
 • 240
gemiddelde/nacht
2
gemiddelde/nacht
 • 3 slaapkamers Huis
 • 1 Bad
gemiddelde/nacht
Premium Partner
4
 

Recente beoordelingen

Wij hebben een geweldige vakantie gehad in de sea lodge. Wij komen zeker weer te ...

5 van 5
Wij hebben een geweldige vakantie gehad in de sea lodge. Wij komen zeker weer terug op dit vakantieadres.
 • Recensie ingediend: jul 15, 2018
 • Datum van verblijf: jul 2018

Huis ligt prachtig, in de duinen vlak bij zee. Het is oud maar redelijk goed ond ...

5 van 5
Huis ligt prachtig, in de duinen vlak bij zee. Het is oud maar redelijk goed onderhouden. Met max 7 volwassenen en een paar kleine kinderen prima te doen.
 • Recensie ingediend: jul 14, 2018
 • Datum van verblijf: jul 2018