Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste viering in Chinese kalender, net als op het Aziatische continent in het algemeen. Het komend jaar is het Jaar van de Rode Haan, dat begint op 28 januari 2017 en eindigt op 15 februari 2018.


Gewoonten en tradities tijdens het Chinees Nieuwjaar

Volgens de Chinese traditie wordt het een heel goed jaar voor iedereen die aan een nieuw project begint, omdat hun doelen verwezenlijkt zullen worden. Daarom presenteert het jaar van de haan zich als een periode met grote mogelijkheden op alle vlakken in het leven: professioneel, persoonlijk, gevoelsmatig... Een jaar dat geluk en grote successen brengt.


Voorbereidingen in huis

Enkele dagen voor het begin van het nieuwe jaar maken de Chinezen hun huis van onder tot boven schoon, een symbool van hun wens om alle dingen van het jaar dat eindigt te bewaren. Als het jaar eenmaal begonnen is, wordt het huis gedurende enkele dagen niet schoongemaakt om het geluk niet te verjagen. Daarnaast is het de gewoonte om alles met rood te versieren, de kleur van het geluk: lampions, lampjes, spreuken, ondergoed...

Een van de meest verbreide tradities zijn de gedichten en gelukwensen die op de muren in de huizen en de winkels worden gehangen. Het zijn met de hand geschreven teksten die worden geschreven op stroken rood papier en die vrolijke boodschappen bevatten met goede wensen voor het jaar dat komen gaat.


Chinees oudjaarsdiner

Oudejaarsdag is de belangrijkste dag van het jaar voor de Chinezen en deze wordt daarom met veel liefde voorbereid, waarbij tradities van meer dan 4.000 jaar oud worden gevolgd. Het diner bestaat gewoonlijk uit 12 gerechten per persoon en elk gerecht bevat een hoofdingrediënt met een bepaalde symboliek. Zo is het de gewoonte om spaghetti te serveren, als symbool van een lang leven.

Alle gerechten worden lang van tevoren gemaakt en sommige mogen niet ontbreken. Zo zijn er de visgerechten, meestal van zoetwatervis, die welvaart voorstellen. Ook is er de zoete niangao, een rijsttaart die het geluk symboliseert. En tenslotte zijn er de Chinese pasteitjes, die door de hele familie gezamenlijk worden gemaakt.

In de Chinese gemeenschap is het familieconcept heel belangrijk en daarom begint het diner niet tot dat alle familieleden aan tafel zitten. De oudsten mogen het eerst toetasten.

Gedurende de maaltijd moeten de jongeren respect tonen aan de oudere familieleden; zij spreken hen toe en wensen hen geluk. Ook is het de gewoonte om het glas te heffen en om de beurt een toast uit te brengen op de oudere mensen, waarbij hen een lang en gelukkig leven wordt toegewenst.

Nadat de maaltijd is afgelopen overhandigen de oudste familieleden een envelop met geld aan hun kinderen. Het bedrag mag nooit het cijfer vier bevatten, omdat de uitspraak van dit cijfer erg lijkt op het woord ‘dood’ en dat brengt ongeluk.


Viering van het Chinees Nieuwjaar in Amsterdam

Nieuwsjaarsdag is voor de Chinezen een feestdag. Daarom worden door de gemeenschappen overal ter wereld optochten en evenementen georganiseerd om het nieuwe jaar welkom te heten.

In Amsterdam wordt deze viering gehouden op en rondom de Nieuwmarkt, bekend als het Chinatown van Amsterdam. De Chinese gemeenschap die in Amsterdam aankwam vestigde zich in deze wijk, vlakbij de haven van de stad, omdat de meesten van hun werk vonden in beroepen die met de zee te maken hadden: dokwerker, stuwadoor...

Op nieuwjaarsdag wordt er op de Zeedijk, de belangrijkste ader van de wijk een indrukwekkende optocht met draken en leeuwen gehouden. Deze machtige dieren moeten de kwade geesten verdrijven. Rondom deze straat wordt ook vuurwerk afgestoken en organiseert men eetkraampjes in de openlucht. De muziek speelt zonder twijfel een belangrijke rol, met trommels, gongs en bekkens.

Daarnaast bezoeken families de Fo Guang Shan He Hua, de grootste Boeddhistische tempel in Europa, die ook aan de Zeedijk is gelegen, om hun voorouders te eren, hen respect te tonen en hen om bescherming van volgende generaties te vragen.