Open Monumentendag

Open Monumentendag 10.-11.09.2016open_monumentendag_by_NBTC_KLEIN.jpgIeder jaar in het tweede weekend van september stellen monumenten en andere gebouwen van culturele en historische waarden hun deuren open voor het brede publiek. Dit evenement heet Open Monumentendag maar duurt twee dagen, zaterdag en zondag. Ieder jaar is er een speciaal thema. De opengestelde monumenten en gebouwen zijn herkenbaar aan de speciale Open Monumenten vlag, een witgele vlag met de opdruk 'Open Monumentendag'. Open Monumentendag wordt sinds 1986 gehouden. Thema's waren bijvoorbeeld: Water (2000), Handel (2002), Religieus erfgoed (2005), Moderne monumenten (2007) en Nieuw gebruik, oud gebouw (2011). Met een jaarlijks bezoekerstal van rond de één miljoen is Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Open Monumentendag valt in 2016 op 10 en 11 september. Het thema is 'Kunst & Ambacht'. Monumenten die te maken hebben met reizen, vervoer en transport krijgen dan extra aandacht, zoals bijvoorbeeld stations, maar ook kanalen en spoorlijnen.
Plaatselijk zetten culturele instellingen gezamenlijk met hulp van veel vrijwilligers een programma in elkaar. Vaak wordt er een wandeling uitgezet die langs de culturele hoogtepunten voert. Open Monumentendag is de gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met gebouwen en monumenten van binnen, die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. Ook musea zijn doorgaans gratis geopend. Verder worden er tentoonstellingen georganiseerd, muziek uitvoeringen of wielertochten.
In Amsterdam zullen tijdens Open Monumentendag zo'n 60 monumenten te bezoeken zijn. Daaronder de Portugese Synagoge, het Entrepotdok waar pakhuizen zijn getransformeerd naar woningen, de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam aan de Herengracht en diverse kerken.
Open Monumentendag richt zich ook op het Basisonderwijs: voor de groepen 7 en 8 is er Open Monumenten Klassedag. De klas krijgt informatie over een monument en bezoekt vervolgens dit monument. Vervolgens wordt het project in de klas op creatieve wijze afgerond en hebben de leerlingen meer inzicht gekregen in de betekenis en geschiedenis van het monument.

Tip van een insider ...
Vaak zetten eigenaren van monumentale grachtenpanden hun deuren voor een weekend open en hebt u de unieke gelegenheid te ervaren hoe men vroeger woornde maar ook hoe het is om nu in een dergelijk historich huis te wonen.

Geschikt voor ..
Het programma is nog niet bekend, maar zal worden gepubliceerd op www.amsterdam.nl. Het kan bijna niet anders of er moet voor u, jong of oud, iets te vinden zijn wat u zal interesseren of plezieren. Er zijn ook altijd programmaonderdelen die voor kinderen heel geschikt zijn, zoals speurtochten door de stad.

 

Vakantiehuizen in Noord-Holland

Bild: © NBTC

Vakantiehuis zoeken

Vind het perfecte huis voor uw vakantie