Dodenherdenking

Dodenherdenking 04.05.2016
Holland_Libaration_Day_104244755_KLEIN.jpgIeder jaar staat om acht uur 's avonds op 4 mei het openbare leven even stil. Dan worden de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in zowel Europa als Azie en van latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Twee minuten is het in heel Nederland stil. Overal in het land organiseren plaatselijke comités herdenkingsplechtigheden rond dit moment. Daarbij wordt de last post geblazen, het volkslied en andere stemmige liederen gezongen, gedichten opgezegd en toespraken gehouden. En natuurlijk worden kransen en bloemstukken gelegd voor omgekomen joden en andere vervolgde groepen zoals Sinti en Roma en homosexuelen, andere slachtoffers van oorlogsgeweld en omgekomen leden van het verzet.
De Nationale Herdenking vindt plaats in Amsterdam, bij het monument op de Dam. Hier leggen koning Willem Alexander en koningin Maxima een krans. Hierbij zijn ook vertegenwoordigers van de Nederlandse regering en van de volksvertegenwoordiging aanwezig. Deze plechtigheid is via de TV in heel Nederland te volgen.
Tegelijkertijd vindt er ook een plechtigheid plaats op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen bij Den Haag, waar in de oorlog meer dan 250 verzetsmensen zijn gefusilleerd. Ook deze plechtigheid wordt via TV uitgezonden.

Geschikt voor..
Ook al is de Tweede Wereldoorlog al bijna 70 jaar geleden, over het algemeen worden de plechtigheden voor Dodenherdenking nog goed bezocht, ook door mensen die niet direct een familielid of bekende in de oorlog verloren hebben. In veel plaatsen worden ook scholieren en scouts betrokken bij de herdenking. Soms adopteren scholen een monument of gedenkteken, dat ze verzorgen en waarbij ze bloemen leggen. Iedereen kan deelnemen aan de dodenherdenking, oud en jong.

Wat u verder nog moet zien in Amsterdam..
In Amsterdam zijn veel plaatsen die herinneren aan de bezetting en gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. In de Hollandse Schouwburg, nu een gedenkplek, werden opgepakte joden bijeengebracht om op transport gezet te worden naar Westerbork en van daaruit naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. In de Hollandse Schouwburg herinnert een gedenkwand met de namen van 6700 familienamen als symbool voor alle omgekomen joden, hieraan.
In het Wertheimplantsoen staat een monument van de kunstenaar en schrijver Jan Wolkers. Het bestaat uit gebroken spiegels die de hemel weerkaatsen. Dit moet ons herinneren aan de hemel die vanwege de verschrikkingen van de oorlog voorgoed geschonden is.
Her en der in de stad liggen in de stoep kleine metaalkleurige stenen met daarop de naam van iemand die in de oorlog is omgekomen in de vernietigingskampen. Deze zogenoemde Stolpersteine liggen op de plaats waar de persoon in kwestie het laatst gewoond heeft. Het Stolpersteineproject is een initiatief van de Keulse kunstenaar Gunter Demnig, die in heel Europa inmiddels al meer dan 43000 van deze stenen heeft gelegd. Maar de bekenste plek in Amsterdam die herinnert aan het droeve lot van de joden is het museum het Anne Frankhuis of Achterhuis aan de Prinsengracht. In dit huis heeft de Joodse Anne Frank ondergedoken gezeten en haar later wereldberoemde dagboek geschreven.

 

Vakantiehuizen in Amsterdam

Vakantiehuis zoeken

Vind het perfecte huis voor uw vakantie