Bevrijdingspop


Bevrijdingsdag Haarlem 05.05.2016
 

new background_7840Ieder jaar op 5 mei worden in Nederland Bevrijdingsdag gevierd. Op deze dag in 1945 kwam voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land worden bevrijdingsfestivals georganiseerd. Eén van de oudste en meest bezochte festivals is Bevrijdingspop in Haarlem. Het wordt elk jaar gehouden in de Haarlemmerhout, een stadsbos aan de zuidkant van Haarlem, en trekt jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers. Voorheen was bevrijdingsdag in Haarlem vooral gericht op kinderen en ouderen. Uit onvrede hierover werd in 1980 het eerste Bevrijdingspop georganiseerd, een festival waar het thema vrijheid door middel van muziek en andere culturele en artiestieke disciplines gevierd wordt. Omdat het festival zo populair werd, zijn er sinds 1985 twee podia in plaats van één. Traditiegetrouw wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken in de nacht van 4 op 5 mei en naar Haarlem gebracht. Dit gebeurt altijd op originele wijze, zo gebeurde het eerder al per kano, lopend of op rolschaatsen. Het vuur wordt om 5 uur 's middags op het festival ontstoken. Nationale en internationale artiesten maken elk jaar een groot feest van het festival. Eerder traden artiesten op als Radiohead, Within Temptation, Ilse de Lange, De Dijk en Anouk. Ook worden er vaak DJ's uitgenodigd, zoals Armin van Buuren en Marco V. Het festival is gratis te bezoeken.

Tip van een insider..
Bevrijdingspop organiseert samen met Hogeschool InHolland het Plein van de Vrijheid. Hier kunt u genieten van artiesten en straatentertainment. Er wordt nieuw creatief talent gepresenteerd in de wedstrijd Kunstbende Noord-Holland. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Geschikt voor..
Bevrijdingspop is een evenement geschikt voor iedereen die van goede muziek en gezelligheid houdt. Op het festival wordt gedanst en gefeest, maar ook is het voor velen een moment van ontspanning onder het genot van een drankje en meestal mooi weer. Sinds 10 jaar wordt er ook een speciale kindereditie georganiseerd in het Florapark. Op eerdere festivals waren er onder andere spingkussens, sportactiviteiten, een schminkcorner, een percussieworkshop, kindercabaret, dansvoorstellingen en een kinderdisco. Gericht op kinderen tussen 3 en 10 jaar.

Wat u verder nog moet zien in Haarlem..
Haarlem heeft een historische binnenstad, waar u heerlijk kunt winkelen, musea kunt bezoeken en bijzondere gebouwen kunt zien. Het eerste en oudste museum van Nederland vindt u in Haarlem, namelijk het Teylers Museum. Dit museum dateert uit 1784 en laat u oude opgravingen, zoals munten en fossielen, en historische boeken bewonderen. Ook hangen er tekeningen en beroemde werken van Rembrandt en Michelangelo. De 18de eeuwse monumentale Ovale Zaal is een bezoek waard. Het oude interieur is bewaard gebleven en staat er tentoongesteld. Haarlem heeft veel bijzondere gebouwen die de moeite waard zijn te bekijken. Zo is er De Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt, de grootste kerk van Haarlem. Deze kerk met gotische bouwstijl staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Een ander bijzonder gebouw is het Stationsgebouw. Het gebouw werd in 1839 geopend en in 1906 herbouwd. Het is het enige stationsgebouw in de Art Nouveau of Jugendstil-stijl in Nederland. De treinen rijden hier nog via de oude spoorlijn, de eerste spoorlijn van Nederland. Het station heeft als decor gediend voor de films Zwartboek en Ocean's Twelve.

 

Vakantiehuizen in Haarlem

Vakantiehuis zoeken

Vind het perfecte huis voor uw vakantie