BevrijdingsdagBevrijdingsdagOp 5 mei viert Nederland bevrijdingsdag. Op deze dag in 1945 kwam voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. De oorlog in Azië ging nog door. In Nederlands Indië, toen nog onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, eindigde de Tweede Oorlog op 15 augustus 1945.
Om de vijf jaar is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de jaren daartussen zijn alle overheidsinstanties gesloten, maar zijn de winkels wel open. Op Bevrijdingsdag worden in gemeenten door plaatselijke comités allerlei activiteiten georganiseerd, voor jong en oud.
Ook zijn er activiteiten op nationaal niveau. Het meest in het oog springend zijn de Bevrijdingsfestivals. Er zijn er 14, in iedere provincie één en één in Amsterdam en Den Haag. Tijdens de Bevrijdingsfestivals treden bekende Nederlandse popmusici op. Helicopters vervoeren hen van het ene festival naar het andere. De aftrap van de bevrijdingsfeesten vindt elk jaar in een andere provincie plaats. De minister-president ontsteekt het Bevrijdingsvuur, het startsein voor de bevrijdingsactiviteiten.
In Amsterdam wordt het grote Bevrijdingsfestival vaak in het Westerpartk gehouden. Hier kunt u genieten van muziek van nationale en internationale grootheden. Ook is er een festivalmarkt en zijn er films te zien in het kader van het thema vrijheid. Verder zijn er festivals door de hele stad. In 2014 was er voor het eerst een kinderfestival in het Openluchttheater van het Vondelpark.

Tip van een insider...
In Amsterdam vindt op 5 mei 's avonds het 5 meiconcert plaats. dit is de afsluiting van Bevrijdingsdag. Eregasten hierbij zijn koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. Het concert, dat op een drijvend podium in de Amstel wordt gehouden, is altijd druk bezocht. Er worden uiteenlopende genres ten gehore gebracht en de bezoekers zingen waar mogelijk mee met de muziek. Ook een ieder jaar terugkerend evenement is de Bevrijdingsvuurestafette. Vanuit Wageningen, waar de capitulatie getekend werd, geven vrijwilligers in een hardloopestafette in heel Nederland het bevrijdingsvuur door.

Geschikt voor...
De bevrijdingsfestivals door het hele land zijn geschikt voor iedereen die van muziek en een gezellig sfeer houdt. Vaak gaat Bevrijdingsdag gepaard met heerlijk weer wat het festivalsfeertje in de openlucht absoluut ten goede komt. Op veel festivals wordt een speciaal programma voor kinderen georganiseerd.

Wat u verder nog moet zien in Amsterdam...
Veel plekken in Amsterdam herinneren aan de oorlog. Maar de bekenste plek is het Anne Frankhuis of Achterhuis aan de Prinsengracht. In dit huis had de uit Frankfurt am Main gevluchte Otto Frank zijn bedrijf. Toen de situatie voor de joden in de oorlog steeds dreigender werd dook hij in dit pand onder met zijn eigen gezin en nog een ander gezin. Achter een boekenkast was een geheime toegang tot het achterste gedeelte van het huis. Hier heeft dochter Anne Frank haar later wereldberoemde dagboek geschreven. In augustus 1944 is het gezin verraden en via Westerbork zijn Anne en haar zus Margot in Bergen-Belsen terecht gekomen en daar in maart 1945 door ziekte en uitputting omgekomen. Moeder Edith Frank is omgekomen in Auschwitz-Birkenau. Alleen vader Otto overleefde de oorlog. Het Achterhuis is nu een museum, het wordt jaarlijks door meer dan een miljoen mensen uit de hele wereld bezocht.

 

Vakantiehuis zoeken

Vind het perfecte huis voor uw vakantie