Sneekweek 2015

Sneekweek in Sneek: Dit jaar gehouden tussen 5 augustus en 11 augustus 2016.Sneekweek-002copyright Eize HoekstraDe Sneekweek is evenement wat jaarlijks gehouden wordt in augustus. Het begint altijd op de vrijdag voor de eerste zaterdag van de maand en wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek en de gemeente. De hele week zijn er zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Snekermeer. Het is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa. Naast het zeilen worden er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd, zoals een muziekfestival, een braderie en een kermis. Deze 79ste Sneekweek wordt geopend op vrijdag 31 juli 2015, een show van tradities. Eerst wordt de Panschipper bekend gemaakt, daarna de boot van het jaar en dan volgt er de vlootschouw. Tijdens de vlootschouw presenteren zich de deelnemende zeilklassen. De avond wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. De wedstrijden worden gecoordineerd vanuit het Kolmeerseiland, ook wel starteiland genoemd. Hier staat de hele week een grote feesttent. Ook in het centrum van Sneek is van alles te beleven wat muziek betreft. De woensdag van de Sneekweek wordt Hardzeildag genoemd, op deze dag wordt er geskûtsjesilt. Dit staat voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen uit 1900, een echt spektakel voor de kijkers. In de stad wordt er op deze dag een braderie gehouden. Op donderdag wordt de Sneekweek afgesloten met de laatste zeilwedstrijden, de prijsuitreiking en muziek tot in de late uurtjes.

Tip van een insider

Breng op woensdag, Hardzeildag, een bezoek aan Cafe Het Ouwe Vat. Dit is de plek waar alle snekers op deze dag massaal naar toe trekken. Tijdens de Sneekweek wordt er speciaal veer- en busvervoer ingesteld. Er is een Snekermeerbus die tussen het centrum en het Kolmeerseiland rijdt. Ook vaart er een speciale veerdienst, de Poieszboot, naar het Kolmeerseiland. In en rondom het centrum rijden speciale elektrisch aangedreven shuttles.

Geschikt voor..

Natuurlijk is de Sneekweek een 'must' voor de watersporter of de watersportliefhebber, maar omdat er zoveel feestelijke activiteiten omheen georganiseerd worden is er voor ieder wat wils. Er worden overal markten gehouden, er is een kermis en veel live muziek. Ook heeft Sneek een erg leuk centrum. De Sneekweek is de perfecte optie om er een paar dagen tussenuit te gaan met het hele gezin.

Wat u nog meer moet zien in Sneek

Naast watersport heeft Sneek nog veel meer te bieden. Zo zijn er veel historische gebouwen, musea en leuke restaurantjes en cafeetjes. Het Fries Scheepvaart Museum vertelt de geschiedenis van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Bij distilleerderij Weduwe Jouwstra kunt u genieten van een traditionele Beerenburg van Weduwe Jouwstra en hoort u het verhaal van 6 generaties Weduwe Jouwstra.


Vakantiehuizen in Sneek tijdens de Sneekweek

 

Foto: copyright Eize Hoekstra

Vakantiehuis zoeken

Vind het perfecte huis voor uw vakantie