Top 10 beste surfvakantiesBeste surfvakanties

Zodra de wind gunstig staat, gaat het voor de surfers beginnen. Op de plank en de golven in. Daarbij hoeft het niet altijd meteen Hawaï te zijn, ook de Europese kusten hebben surfgebieden in alle kennis- en vaardigheidscategorieën, van beginner tot professional. Vooral de Atlantische kust en zelfs de Middellandse Zee zijn geschikt voor een geldbesparende trip. We hebben hier de interessantste surfbestemmingen onder elkaar gezet:


 

1. LimnosLimnos

Dit grotendeels van toerisme bespaard gebleven Griekse eiland bereikt men vanuit Athene dagelijks met het vliegtuig, dat een- tot tweemaal per dag vertrekt. Als grootste eiland in de noordelijke Egeïsche Zee heeft het een unieke surfbaai, waar van mei tot eind oktober een goede wind staat voor alle niveaus: snelheid, freestyle, golven - voor deskundigen van fase 1 tot 6 staan de verschillende gebieden, slechts enkele golfslagen van elkaar verwijderd, open. Het pure zandstrand, zover het oog reikt, is hier vrij van stenen en rotsen, zodat het begin eenvoudig is.


Vakantiehuizen in Griekenland >>


 

2. Oahu, HawaïOahu, Hawaï

De beste surfers ter wereld komen vroeg of laat naar het surfmekka aan de noordkust van Oahu. Van mei tot september vinden de uitblinkers hier hun paradijs en de perfecte golf. In de wintermaanden tussen november en februari kan men de professionals aan de in totaal 11 kilometer lange stranden bekijken. Dan vinden namelijk de internationale surfwedstrijden plaats. De profs van het big wave-surfen laten zich bewonderen bij de beroemde Waimea-baai, de Banzai pipeline of het betoverende Sunset Beach. De breekgolven groeien hier tot 9 meter hoogte.


Vakantiehuizen in Oahu, Hawaï >>


 

3. El Confital, Gran CanariaEl Confital, Gran Canaria

Het meest optimale surfgebied van Gran Canaria bevindt zich aan de noordkust en begint bij het El Confital-strand in Las Palmas. Hier komen de experts elkaar tegen op de Las Monjas-golf. Het surfgebied eindigt in Gáldar, waar de Bocabarranco-golf voor concurrentie zorgt. De gehele noordkust is overwegend rotsachtig. Op deze bodem ontstaan meestal grote golven, die tot 5 meter hoog kunnen worden. Maar ook de zuidkust van Gran Canaria biedt surfers van alle vaardigheidsniveaus geschikte omstandigheden. Er zijn gebieden in elke moeilijkheidsgraad.


Vakantiehuizen in El Confital, Gran Canaria >>


 

4. Hossegor, FrankrijkHossegor, Frankrijk

Omdat de prachtige kusten zeer goede golven en warm water hebben, is Frankrijk bijzonder geliefd onder surfers. Vooral in de herfst, als het toerisme enigszins geluwd is, is een surftrip naar Hossegor aan de Atlantische Oceaan de moeite waard. Hier zijn de golven het meest divers en het hoogst, afhankelijk van de getijden en de windcondities ontstaan tubes tot 6 meter hoog. Wanneer ze op de rotsen breken, gaan de harten van professionals en experts sneller kloppen. Op de kusten van de omliggende plaatsen gaat het er iets rustiger aan toe.


Vakantiehuizen in Hossegor, Frankrijk >>


 

5. Klitmøller, DenemarkenKlitmøller, Denemarken

Klitmøller in Noordwest-Jutland is een geliefde surfplek, die ook 'Koud Hawaï' wordt genoemd. Bij een sterke wind stijgen de golven hier soms tot masthoogte. Dan wagen alleen de experts zich nog buiten. Op de plaats waar de Soulwave en andere golfsurfwedstrijden worden gehouden, zijn er ook bij minder wind mooie golven die worden gedeeld door peddelaars en golfsurfers. Onervaren surfers kunnen naar het nabij gelegen Vandet Sø uitwijken. Dit gebied wordt tot de beste van Denemarken en heel Noord-Europa gerekend. Ook windsurfers krijgen waar voor hun geld.


Vakantiehuizen in Klitmøller, Denemarken >>


 

6. Malibu, CaliforniëMalibu, Californië

Langs de uitgestrekte stranden van Zuid-Californië ligt turkooizenblauw water zover men kijken kan. Voor surfliefhebbers is de hele kust bezaaid met goede spots. De Grote Oceaan lokt de allrounder onder de surfers naar de stranden van Malibu. Daar de watertemperatuur zelden boven 22 graden stijgt, staat u hier in uw wetsuit op de plank. Fans van de tv-serie Baywatch Malibu kunnen hier naast de pier de oorspronkelijke locatie van de Paradise Cove bekijken. Wie van wat meer rust houdt, vindt slechts enkele kilometers verderop tal van alternatieve plekken.


Vakantiehuizen in Malibu, Californië >>


 

7. Sagres, PortugalSagres, Portugal

Dit leuke stadje aan de westkust van Portugal laat alle surferharten sneller kloppen, want het is helemaal op hen ingesteld. Op elke straathoek wachten de meest uiteenlopende surfboards erop om uitgeleend, gekocht en gereden te worden. Geen dag zonder golven - hier aan de ruige Atlantische kust krijgt u de compleetste surfgarantie voor het kustgebied van de Algarve. Over een lengte van ongeveer vijftien kilometer rijgen zich surflocaties met verschillende uitdagingen aan elkaar. Sarges geldt als het Europese Mekka van de surfsport. In de winter zijn hier heuse monstergolven tot 8 meter hoog.


Vakantiehuizen in Sagres, Portugal >>


 

8. El Médano, TenerifeEl Médano, Tenerife

De kusten van Tenerife zijn populair bij surfers. Beginners en professionals vinden hier al het plezier dat de sport te bieden heeft. In El Médano, een klein vissersdorp, zijn het hele jaar door de sterkste en meest consistente golven te vinden. Met name voor degenen die het opstappen nog moeten oefenen biedt de beschutte baai, vooral in het laagseizoen, optimale omstandigheden. Verder naar buiten en in de zomermaanden kunnen de golven tot maximaal twee meter hoogte reiken. Vanaf windkracht vier begeven de kitesurfers zich op het strand.


Vakantiehuizen in El Médano, Tenerife >>


 

9. Bundoran, IerlandBundoran, Ierland

Ierland's westkust wordt door profsurfer Kelly Slater als 'het koude paradijs' omschreven. Met de juiste kleding aan is dat geen probleem. De verfijnde surfervaringen die mogelijk zijn op het grote strand van surfhoofdstad Bundoran zijn voor hem 'een feest op het water'. Hier vindt u de echte surfers - zij die branding, golven en schuimkoppen echt willen begrijpen. Donegal, het prachtige graafschap in Noordwest-Ierland, heeft een aantal van dergelijke interessante stranden te bieden voor surfers van alle niveaus en klassen. De baai van Marble Hill bij Dunfanaghy is speciaal beschermd.


Vakantiehuizen in Bundoran, Ierland >>


 

10. Kanaal Dalmatië, KroatiëKanaal Dalmatië, Kroatië

Op de Kroatische stranden wapperen de meeste blauwe vlaggen van Europa, want het water en het zand zijn er bijzonder schoon. En dat bevalt ieder surferhart, ongeacht of het golfsurfers, windsurfers of kitesurfers betreft. De grootste surfgebieden bevinden zich in Istrië, de Kvarnergolf en Dalmatië. Vooral Dalmatië kent een uitgebreid watersportaanbod. De meest geliefde surfplek is het kanaal tussen het eiland Korčula en het schiereiland Peljeac. Met name de middagwinden zijn ideaal voor boardsurfers.


Vakantiehuizen in Dalmatië, Kroatië >>