Top 10 spectaculairste skylines van de wereldSpectaculairste skylines

De kracht die ze uitstralen? De architectonische kunst? Hoe dan ook, van hoge gebouwen gaat een immense fascinatie uit. Vooral wanneer ze veelvuldig naast elkaar staan. Wij willen u hier tien spectaculaire skylines presenteren - die gezamenlijk uiteindelijk verdient een vaste plaats hebben veroverd tussen de evenzo adembenemende vergezichten op het snel in de hoogte schietende Moskou en de zee van leien daken in Parijs.


 

1. ShanghaiShanghai

De volgens velen mooiste skyline van de wereld ligt in Azië. De Chinese stad Shanghai zorgt met zijn wolkenkrabbers voor een spectaculair gezicht, zowel overdag als 's avonds. Het is moeilijk te bedenken dat deze metropool in 1987 bijna alleen nog maar uit laagbouw bestond en tot 1842 zelfs een dorpje was. Nu geven de hypermoderne gebouwen Shanghai een futuristische look. Opvallend is het 101-verdiepingen tellende en 492 meter hoge Shanghai World Financial Center. Ook de televisietoren, de Oriental Pearl Tower met zijn opvallende bollen, is een bekend punt in de skyline van Shanghai. Hij is met 468 meter de hoogste toren van de Volksrepubliek China. De skyline is overigens nog lang niet compleet, want de 632 meter hoge Shanghai Tower is nog in aanbouw.


Vakantiehuizen in Shanghai >>

2. SydneySydney

Ieder jaar ziet u een van de mooiste skylines van de wereld op televisie voorbij komen. Het is die van Sydney, waar het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw eerder losbarst dan in Nederland. Al zou de nieuwslezer niets zeggen, u heeft meteen door dat het om de hoofdstad van Australië gaat. De haven met Harbour Bridge en het Sydney Opera House zijn dan ook direct onder de kleurige vuurwerkhemel herkenbaar. Daarnaast heeft de oudste en grootste stad van Australië nog een serie indrukwekkend hoge en hypermoderne kantoorgebouwen in het zakendistrict, die de skyline naadloos aanvullen. Tel daarbij nog de prachtige ligging aan de Tasmanzee en er valt niet anders te concluderen dat Sydney zeker thuishoort in de top tien van spectaculairste skylines van de wereld.


Vakantiehuizen in Sydney >>

3. New York CityNew York City

De meest beroemde wolkenkrabbers vindt u in de skyline van New York. In de grootste stad van de Verenigde Staten bevinden zich onder andere de bekende Empire State Building en de Bank of America Tower. Het nieuwe One World Trade Center is deze reuzen qua lengte inmiddels met een 417 meter hoogte voorbijgestreefd. Al sinds de 19e eeuw werkt The Big Apple aan een indrukwekkende skyline. Toen begonnen de New Yorkers namelijk in het zakendistrict met de constructie van hoge kantoorgebouwen. Nu telt de hoofdstad van de Verenigde Staten er bijna 6000. Daarvan passeren ruim honderd wolkenkrabbers de 200 meter. Wie dit schouwspel goed wilt bekijken, kan naar Liberty State Park. Vanaf die plek heeft u mooi uitzicht op de skyline van New York.


Vakantiehuizen in New York >>

4. DubaiDubai

In het emiraat Dubai verrijst uit het kale woestijnlandschap de gelijknamige stad Dubai. Hier kunt u de skyline gerust imposant noemen. De 828 meter hoge Burj Khalifa is als hoogste gebouw van de wereld, een echte eyecatcher. In 1978 had Dubai al het hoogste gebouw van het Midden-Oosten met het Dubai World Trade Center. Sindsdien is de stad gestaag blijven groeien met steeds meer wolkenkrabbers. Naast de imposante Burj Khalifa zijn ook de Princess Tower en de JW Marriot Marquis Dubai Towers wereldberoemd. Dit komt omdat het recordhouders zijn: de eerste is de hoogste woontoren van de wereld en de tweede het hoogste hotel. Dubai is overigens nog lang niet uitgebouwd dus dat belooft nog meer spectaculaire ontwikkelingen voor de skyline.


Vakantiehuizen in Dubai >>

5. Hong KongHong Kong

Hong Kong ligt prachtig aan het water, wat de imposante skyline van de stad nog meer charme geeft. Doordat er in deze Chinese metropool niet veel ruimte is om te bouwen, zijn de gebouwen de hoogte in gegaan. Daarbij is Hong Kong een echte zakenstad die veel multinationals huisvest en hoort het bij de belangrijkste financiële centra van de wereld. Deze combinatie heeft geresulteerd in een spectaculaire skyline van wereldformaat. Het hoogste gebouw van Hong Kong is het 484 meter hoge International Commerce Centre. Deze wordt op de voet gevolgd door het Two International Finance Centre met 415 meter en het Central Plaza met 374 meter. Een schitterend uitzicht over de stad heeft u vanaf de berg Victoria Peak.


Vakantiehuizen in Hong Kong >>

6. ChicagoChicago

In Chicago ligt de basis van de spectaculaire skylines die wij tegenwoordig kunnen zien. In deze Amerikaanse stad in de staat Illinois werd namelijk werelds eerste wolkenkrabber gebouwd. Nu hoort de skyline van Chicago, naast die van New York, Hong Kong, Dubai en Shanghai, bij de vijf grootsten van de wereld. Het hoogste gebouw van deze stad aan het Michiganmeer is de 442 meter hoge Willis Tower, die in 1974 werd gebouwd. Deze en de 423 meter tellende Trump International Hotel and Tower horen bij de vijftien hoogste gebouwen van de wereld. En dan te bedenken dat de wolkenkrabber waar het allemaal mee begon in 1885, de inmiddels afgebroken Home Insurance Building, maar 42 meter hoog was.


Vakantiehuizen in Chicago >>

7. Rio de JaneiroRio de Janeiro

Voor een prachtige skyline zijn niet altijd de meeste imposante wolkenkrabbers nodig. Sommige steden liggen in zo'n mooie natuurlijke setting, dat ze zonder al teveel constructieprojecten toch een schitterend plaatje creëren. Zo'n stad is Rio de Janeiro. Deze Braziliaanse metropool grenst aan de Baai van Guanabara en wordt omringd door heuvels en gebergte. Daarnaast beschikt het ook nog over een van de zeven nieuwe wereldwonderen, het reusachtige standbeeld van Christus de Verlosser. Dit monument staat op een 710 meter hoge berg, de Morro de Corcovado. Wie de tocht naar boven te voet, met de auto of per tram maakt, wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Maar dankzij de heuvels en bergen rondom Rio de Janeiro zijn er nog veel meer interessante uitkijkpunten.


Vakantiehuizen in Rio de Janeiro >>

8. Kuala LumpurKuala Lumpur

De hoogste bouwwerken van de wereld zijn de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur niet meer, maar wel de hoogste twee identieke gebouwen. De torens in de Maleisische hoofdstad bereiken een hoogte van 452 meter. Wanneer u 's avonds de skyline van Kuala Lumpur ziet, is het onvoorstelbaar dat de naam van de stad eigenlijk staat voor 'een modderige samenloop van rivieren'. Want wanneer de avond invalt, schittert de indrukwekkende skyline met talrijke lichten, waarbij de Petronas Twin Towers er in hun helle schijnsel sprankelend uitspringen. Voor een mooi uitzicht kunt u naast deze torens ook een andere gigant in Kuala Lumpur bezoeken, de 421 meter hoge KL Tower. Neem de lift naar boven en geniet van het panorama vanuit het draaiende restaurant.


Vakantiehuizen in Kuala Lumpur >>

9. LondenLonden

De skyline van Londen biedt een prachtige mix van moderne architectuur en historische bouwwerken. Met de beroemde Big Ben, het Palace of Westminster en de Tower Bridge laat de Britse hoofdstad direct zien dat ze eeuwenoud is. Maar ook verrijst boven de Londense skyline het moderne 310 meter hoge Shard London Bridge, dat daarmee het hoogste gebouw van de stad is. Daarna komt de One Canada Square dat er met zijn 235 meter ook mag zijn. Het derde hoogste gebouw van Londen is de Heron Tower die 230 meter bedraagt. Londen hoort overigens bij de Europese steden met de meeste wolkenkrabbers. Ook een typisch kenmerk van de skyline van Londen is de London Eye: een 135 meter hoog reuzenrad.


Vakantiehuizen in Londen >>

10. ParijsParijs

De meest karakteristieke skyline sinds het einde van de 19e eeuw heeft misschien wel Parijs. Vanaf 1889 staat de wereldberoemde 317 meter hoge Eiffeltoren in de Franse hoofdstad en zette daarmee wereldwijd een stempel. Wie overdag langs Parijs rijdt kan het bouwwerk al van verre zien staan. Kijkt u 's avonds naar de stad dan wordt u getrakteerd op een prachtig lichteffect, doordat de lampen om het uur een paar minuten knipperen. Ondanks de toegenomen hoogbouw in de vorm van kantoorgebouwen, is de Eiffeltoren nog steeds prominent aanwezig in de Parijse skyline. Het monument is qua hoogte ook nog steeds niet, met uitzondering van televisietorens, voorbijgestreefd door andere torens in Europa.


Vakantiehuizen in Parijs >>