Top 10 spannendste gevangenissen om te bezoekenSpannendste gevangenissen

Gelukkig komen de meeste mensen in hun leven niet met de gevangenis in aanraking. Evenmin hoeven ze erheen of kennen ze iemand die op hun bezoek zou wachten. En enkel omdat ze zo weinig met de gevangenis te maken hebben, vinden veel mensen het bijzonder spannend om 'de bak' van binnen te inspecteren. Dit is mogelijk in veel gevangenismusea, waarvan we de tien spannendste hier presenteren.1. Robbeneiland, Zuid-AfrikaRobbeneiland, Zuid-Afrika

Het kleine Robbeneiland zal voor altijd verbonden blijven met één naam: Nelson Mandela. Bijna twee decennia bracht de latere Nobelprijswinnaar voor de Vrede hier door in een eenpersoonscel van vier vierkante meter. Het reeds in de achttiende eeuw als strafkolonie gebruikte eiland, op 12 kilometer van Kaapstad in de Atlantische Oceaan, werd halverwege de jaren negentig uitgeroepen tot nationaal- én natuurmonument. Toeristen kunnen het bezoeken en daarbij ook Mandela's cel zien, want de gevangenis is inmiddels een museum.


Vakantiehuizen in Zuid-Afrika >>2. Bautzen, DuitslandBautzen, Duitsland

Ooit was Bautzen simpelweg een stad in Saksen. In de loop der jaren is de naam echter synoniem geworden met onrecht en politieke vervolging. Zowel tijdens de naziperiode als in de DDR werden in de strafinrichtingen Bautzen I en II politieke tegenstanders van de heersende klasse onder deels onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden. Het lijden van de slachtoffers alsmede de historisch-politieke achtergronden van hun detentie is in beeld gebracht in een permanente tentoonstelling, waarbij de bezoeker ook de cellen en het isoleervleugel kan zien.


Vakantiehuizen in Duitsland >>3. Folsom Prison, Noord-AmerikaFolsom, Noord-Amerika

Miljoenen mensen hebben een stukje van de geschiedenis van Folsom Prison (Californië, Noord-Amerika) in huis. Inderdaad, in de vorm van het album 'At Folsom Prison' van Johnny Cash. De countryzanger gaf in 1968 een concert voor de gedetineerden in de gevangenis, waarvan de live-opname het in veel landen tot de nummer 1-positie van de hitlijsten schopte. Het Folsom Prison Museum herinnert tegenwoordig aan dit legendarische optreden van Cash evenals aan de minder aangename aspecten van het gevangenisverleden (er zijn hier 99 mensen opgehangen!).


Vakantiehuizen in Californië >>4. Alcatraz, Noord-AmerikaAlcatraz, Noord-Amerika

Het is misschien wel de beroemdste gevangenis ter wereld: Alcatraz, op het gelijknamige eiland in de Baai van San Francisco. Gesloten sinds 1963 (op last van de toenmalige minister van Justitie Robert Kennedy), komen er tegenwoordig jaarlijks één miljoen mensen om het cellenblok of de binnenplaats te bezichtigen. En om te zien waar in 1946 de legendarische en later verfilmde Slag van Alcatraz plaatsvond, waarbij zes veroordeelden meerdere gevangenbewaarders gijzelden om hun vrijlating af te dwingen. Overigens zonder succes.


Bekijk nu vakantiehuizen in de Baai van San Francisco >>5. Berlijn-Hohenschönhausen, DuitslandBerlijn-Hohenschönhausen, Duitsland

Een bezoek aan de herinneringsplaats Berlijn-Hohenschönhausen is zeker geen lichte kost. Decennialang werden hier, in de voormalige Stasi-gevangenis, immers politieke gevangenen vastgehouden en lichamelijk en geestelijk gemarteld. Na de vreedzame revolutie van 1989-1990 bleven het gebouw en talloze ermee verbonden memorabilia bewaard, zodat de bezoeker zich tegenwoordig een goed beeld kan vormen van het dagelijks leven in de gevangenis. Vooral ook omdat meerdere voormalige gevangenen optreden als spreker op het terrein, dat sinds 1992 onder Monumentenzorg valt.


Bekijk nu vakantiehuizen in Berlijn >>6. Staatsgevangenis van Zuid-Michigan, Noord-AmerikaMichigan, Noord-Amerika

De staatgevangenis van Zuid-Michigan, in de volksmond heet het gewoon 'Jackson Prison', is een van de grootste ommuurde gevangeniscomplexen ter wereld. De geschiedenis van de gevangenis gaat terug tot het jaar 1842, maar de grootste uitbreiding vond vanaf 1926 plaats. Soms zaten hier tot wel 6000 gevangen achter de tralies. Bij een zo groot aantal mensen is het niet vreemd dat over deze plek een stortvloed aan verhalen te vertellen is, waar geïnteresseerden naar kunnen luisteren in het nog relatief jonge Cell Block 7-gevangenismuseum.


Bekijk nu vakantiehuizen in Michigan >>7. Crumlin Road Gaol, IerlandCrumlin Road Gaol, Ierland

"Niet voor watjes!" - zo adverteert de stad Belfast met rondleidingen door de Victoriaanse gevangenis Crumlin Road Gaol. Gedurende 150 jaar werden mensen hier opgesloten, in welk tijdsbestek 17 doodsvonnissen werden voltrokken - de laatste nog in het jaar 1961 door ophanging. In de kleine cellen, oorspronkelijk bedoeld voor eenzame opsluiting, zaten vaak tot vier personen, waaronder ook vrouwen en kinderen. Naast het harde leven van alledag worden tijdens de rondleidingen ook de spectaculaire episoden van de gevangenisgeschiedenis besproken, zoals uitbraken, bombardementen en grote protestacties.


Vakantiehuizen in Ierland >>8. Ulucanlar, TurkijeUlucanlar, Turkije

Voor wie bij een beetje spannende filmscène op de televisie of in de bioscoop al de handen voor de ogen slaat, is een bezoek aan het Ulucanlarmuseum zeker niet aan te raden. Om de wrede omstandigheden in de voormalige Turkse executiekamers, die pas in 2006 vanwege veroudering en ruimtegebrek werden gesloten, zo echt mogelijk in beeld te brengen, zijn hier enkele martelscènes met wassen beelden weergegeven. En tegen betaling krijgen bezoekers zelfs de mogelijkheid om een nacht in een isoleercel te slapen.


Vakantiehuizen in Turkije >>9. Gevangenismuseum Ludwigsburg, DuitslandLudwigsburg, Duitsland

De eerste strafgevangenis van Duitsland was gevestigd in Ludwigsburg. Het werd reeds in 1748 gebouwd en als hertogelijke inrichting voor tucht, dwangarbeid en krankzinnigen gebruikt. Een levendige tentoonstelling vertelt daar tegenwoordig over. Te zien zijn ook een nog volledig ingerichte cel uit de jaren dertig, een verzameling uniformen van het Keizerrijk tot heden, alsook het waarschijnlijk spectaculairste expositiestuk: een guillotine, die tot 1946 gebruikt werd - en puur theoretisch ook nu nog dienst zou kunnen doen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Baden-Württemberg >>10. Hoheneck, DuitslandHoheneck, Duitsland

De vrouwengevangenis van Hoheneck staat in Saksen en staat symbool voor een van de donkerste bladzijden van de DDR. Naast geweldsdelinquentes en moordenaressen zaten hier tussen 1949 en 1989 ook veel politieke dissidenten, die een 'geplande vlucht uit de republiek' ten laste waren gelegd. De vrouwen werden deels in isoleercellen of in gevangenissen zonder licht opgesloten en moesten in drieploegendiensten kousen voor de export naar het westen maken. Pas in 2001 werd de gevangenis, die tegenwoordig op verzoek te bezichtigen is, helemaal gesloten.


Bekijk nu vakantiehuizen in Saksen >>