Top 10 slotten en burchten in EuropaSlotten en burchten

Wie een vleugje romantiek in zijn leven wil, kiest voor de betoverende kastelen en burchten van de adel uit het verleden. Bij de oude kasteelmuren, torens en sierlijke erkers kan worden weggedroomd en vaak bieden ze ook een onvergetelijk uitzicht op het majestueuze landschap. Veel van deze goed onderhouden en machtige bouwwerken zijn bovendien voorzien van een uitstekend restaurant. We hebben voor u de populairste bestemmingen uitgezocht.1. Rheinfels, DuitslandRheinfels, Duitsland

De burcht Rheinfels op de Rijnvlaktes bij Sankt Goar is niet alleen de grootste maar ook de mooiste kasteelruïne langs de Rijn. Een rondleiding door het verleden van de burcht is een bijzondere ervaring, want die wordt begeleid door een minstreel. Op deze historische plek bevond zich ooit de machtigste vesting aan de Rijn. Hiervandaan kijkt u rechtstreeks het dal van de Loreley in, en kan men van nabij zien welke navigatiekunsten nodig zijn om de rotsen te omzeilen. Binnen de vesting ligt het sierlijke slot Rheinfels samen met een prachtige aangrenzende villa waar men prima kan dineren.


Vakantiehuizen in de buurt van Sankt Goar >>

2. Slot Nymphenburg, DuitslandSlot Nymphenburg, Duitsland

Op slechts 30 minuten van de Marienplatz in München ligt slot Nymphenburg, dat keurvorst Ferdinand Maria liet bouwen voor zijn vrouw Adelheid van Savoye naar aanleiding van de geboorte van zijn langverwachte troonopvolger Max Emanuel in 1664. De combinatie van de oprijlanen, het kanaal en de fontein geeft een symmetrisch-harmonisch en indrukwekkend samenspel dat niet alleen ongeëvenaard is in Beieren. Het interieur van de zomerresidentie van Wittelsbach is minstens zo spectaculair. De door de meest gevraagde beeldhouwers, stukadoors en schilders van hun tijd ontworpen ruimtes bieden een kijkje in de pracht en praal van het hofleven.


Vakantiehuizen aan de Marienplatz, München >>

3. Rock of Cashel, IerlandRock of Cashel, Ierland

In het midden van het Ierse eiland verheft zich de zestig meter hoge Rock of Cashel, met zijn indrukwekkende kerkruïnes en een door een muur omringd middeleeuws kasteel. Hier stond de zetel van de koningen van Munster. Tegenwoordig getuigen de ruïnes van de kathedraal en de ronde toren van de voormalige grootsheid van deze religieuze plaats. Hiervandaan heeft men uitzicht op de schitterende groene vlaktes. Westelijk ervan ligt Cahir Castle, op een rotsachtig eiland middenin de Suir-rivier, dat een van de grootste en best bewaard gebleven kastelen van het binnenland is.


Vakantiehuizen in Ierland >>

4. Kaiservilla Bad Ischl, OostenrijkKaiservilla Bad Ischl, Oostenrijk

Ver weg van het starre protocol van het hof en van slot Schönbrunn gold de Kaiservilla in Bad Ischl in Opper-Oostenrijk - een huwelijksgeschenk van aartshertogin Sophie van het jonge echtpaar Frans Jozef en Elisabeth - als een geliefd toevluchtsoord voor het keizerlijke paar. Keizer Frans Jozef I stond op momenten dat hij niet aanwezig was de bezichtiging ervan toe, inclusief zijn privévertrekken. Zijn nakomelingen hebben deze traditie voortgezet, waardoor het huis en het park in de zomermaanden toegankelijk zijn. De onveranderde gebouwen ademen de geest van weleer. Het lijkt bijna alsof keizer Frans Jozef zijn werkkamer net heeft verlaten om keizerin Elisabeth te ontmoeten voor een wandeling in de omliggende parken.


Vakantiehuizen in Ischgl >>

5. Ennemaborg, NederlandEnnemaborg, Nederland

In het kleine dorp Midwolda ligt de prachtige Ennemaborg als een van de 16 overgebleven 'Groningse borgen' in het uiterste noordoosten van Nederland. Het middeleeuwse overblijfsel van wat ooit 200 burchten en kastelen in Groningen waren, wordt tegenwoordig door kunstenares Maya Wildevuur bewoond, die in de hoge vertrekken graag een museum zou inrichten om haar uitgebreide internationale fotocollectie nog beter tot zijn recht te laten komen. In het weekend opent zij haar atelier en bewonderen kunstliefhebbers uit heel Nederland haar kleurrijke werken.


Vakantiehuizen in Groningen >>

6. Castello di Brolio, ItaliëCastello di Brolio, Italië

Het oude Castello di Brolio is echt een bezoek waard. Vanaf de parkeerplaats leidt een charmant voetpad er rechtstreeks naartoe. De burcht is zeer goed onderhouden en biedt een fantastisch uitzicht op de betoverende natuur van Toscane. Bij de entreeprijs is een glas wijn in de bijbehorende wijnbar inbegrepen, en natuurlijk kan men ook deelnemen aan een uitgebreide wijnproeverij. Tot de hoogtepunten van de bezichtiging behoren zonder meer de rondleiding over de eerbiedwaardige kasteelmuren en het bezoek aan het uitstekende restaurant, gelegen op een prachtig terras.


Vakantiehuizen in Toscane >>

7. Silves, PortugalSilves, Portugal

De rode muren van slot Silves uit de negende eeuw vormen een mooi contrast met de witte huizen van de stad en herinneren aan de vroegere hoogtijdagen van de Moren. Rond de kasteelberg ligt de schilderachtige rivier Rio Arade. De Arabische overblijfselen van de burcht bestaan uit een ondergrondse graanschuur, een 10 meter hoge watertank uit de dertiende eeuw en een 60 meter diepe waterput. De zandstenen torens bieden een geweldig panorama over het platteland van de Algarve. De kasteeltuinen vragen om een uitgebreide wandeling. 's Zomers vindt hier het populaire Middeleeuwenfestival plaats.


Vakantiehuizen in Silves >>

8. Urquhart Castle, SchotlandUrquhart Castle, Schotland

Wie van oude mythes en verhalen houdt, moet Urquhart Castle minstens één keer hebben bezocht. De ruïnes van een van de grootste kastelen van Schotland, waarvan de bouw in de dertiende eeuw aanving, liggen op een rotsachtige bergpunt en bieden een onvergetelijk uitzicht op het legendarische Loch Ness. Wie de tijd neemt, kan misschien de schaduw van het monster zien. Gelegen bij het dorpje Drumnadrochit geeft een film in het nieuw gebouwde bezoekerscentrum uitgebreide informatie over de geschiedenis van het kasteel.


Vakantiehuizen in Schotland

9. Castelsardo, SardiniëCastelsardo, Sardinië

Als u in het pittoreske plaatsje Castelsardo de steile trappen van het respectabele kasteel beklimt, komt u terecht in toverachtige kleine straatjes. Enigszins buiten adem bereikt u helemaal boven, tronend op de steile rotsen, uw uiteindelijke bestemming: de twaalfde-eeuwse burcht. Het uitzicht op de kristalblauwe zee en de nabijgelegen eilanden - bij helder weer kun je zelfs Corsica zien liggen - is fenomenaal! Direct onder het kasteel bevindt zich de "Cattedrale di Sant'Antonio Abate". De uit basaltstenen bestaande kerk doet van buiten wat duister aan, maar het interieur is luxueus en gedeeltelijk zelfs versierd met verguld houtsnijwerk en schilderijen.


Vakantiehuizen op Sardinië >>

10. Hohenzollern, DuitslandHohenzollern, Duitsland

Het stamslot van het Pruisische koningshuis en de vorsten van Hohenzollern, de gelijknamige burcht Hohenzollern, ligt aan de rand van de Schwäbischen Alb en biedt naast een weergaloos uitzicht vele andere bezienswaardigheden. Tegenwoordig is het een populaire culturele instelling. Hier worden concerten, tentoonstellingen en een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland georganiseerd. In het museum kan men de omvangrijke kunstcollectie bewonderen, waaronder belangrijke schilderijen, kostbaar zilver en porselein, en de Pruisische koninklijke kroon. Bij een rondleiding hoort u talloze anekdotes en verhalen uit het majesteitelijke leven.


Vakantiehuizen in Schwäbisch Baiern >>