Top 10 meest romantische kastelen in EuropaMeest romantische kastelen

Een top 10 met meest romantische kastelen en burchten van Europa. U kent het vast wel, met de auto onderweg, richting uw bestemming ziet u vele borden met een kasteel erop wijzende op dat er zich in de buurt een bevindt. Maar hoe vaak stopt u daadwerkelijk om deze te bekijken? Misschien dat deze lijst u de volgende keer doet stoppen. Deze Kastelen zijn zeker de moeite waard!


 

1. Chateau de Versailles, ParijsVersailles, Parijs

Het Chateau de Versailles ligt zo'n 20 kilometer buiten Parijs en is het meest bezochte paleis van heel Frankrijk. Dit chateau is in de 17e eeuw ontworpen als jachtpaviljoen en later uitgegroeid tot prachtig romantisch paleis met barokke en rococo elementen. In het middengedeelte leefde Koning Lodewijk de 14e en waren ruimtes ingericht voor feesten en ontvangsten. De Spiegelzaal, die vooral als ontvangstruimte werd gebruikt, is misschien wel het meest bekend van het hele paleis. Deze zaal dankt haar naam aan de vele spiegels en prachtige muurschilderingen. Hier werd ook het vredesverdrag getekend dat in 1919 voor wereldvrede zorgde. Naast het paleis zijn ook de bijbehorende tuinen op het 125 hectare grote landgoed te bezichtigen.


Vakantiehuizen in Parijs >>2. Schloss Schönbrunn, WenenSchönbrunn, Wenen

Het magnifieke Schloss Schönbrunn ligt net buiten het centrum van Wenen en vormt één van de grootste trekpleisters van de Oostenrijkse hoofdstad. Schönbrunn is oorspronkelijk gebouwd als zomerpaleis en heeft gediend als woonverblijf voor de Oostenrijkse keizer Frans Jozef en Elisabeth, ook wel bekend als keizerin Sissi. Paleis Schönbrunn bestaat uit een statig gebouw met meer dan 1400 kamers voornamelijk in rococostijl en ligt op een uitgestrekt landgoed van ruim 175 hectare. Van de binnenruimten zijn met name de prachtig versierde Millionenzimmer en de Blauwe Chinese kamer een bezoek waard. De tuinen bevatten verschillende prachtige fonteinen en barokke beelden, evenals een Palmenhaus en een Tiergarten met exotische flora en fauna.


Vakantiehuizen in Wenen >>3. Paleis van Pena, SintraPaleis van Pena, Sintra

Hoog op een heuveltop bij het Portugese Sintra ligt het romantische Paleis van Pena. Zelfs vanuit het op 25 kilometer afstand gelegen Lissabon kunt u het sprookjespaleis dat ooit het zomerverblijf was van de Portugese koninklijke familie zien liggen! Het kleurrijke Palácio Nacional da Pena dateert uit het begin van de 19e eeuw en verenigt een aantal verschillende bouwstijlen. In het voormalig koninklijke deel van het paleis zijn het stucwerk en de schilderingen werkelijk adembenemend mooi. Eveneens indrukwekkend is het plein met de Moorse bogen. Het paleis wordt omgeven door een immens park met slingerende intieme paden en bijzondere planten en bomen. Het Paleis van Pena is als schoolvoorbeeld uit de periode van de romantiek opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.


Vakantiehuizen in Sintra >>4. Castello de Miramare, TriëstCastello de Miramare, Triëst

Het witte Castello de Miramare uit 1856 ligt aan de blauwe Adriatische kust in Italië, niet ver van Triëst. Oorspronkelijk was dit paleis bedoeld als zomerverblijf voor Maximiliaan van Habsburg, die een grote liefde voor de zee had. Dat verklaart de vormgeving en decoratie in een aantal ruimtes, die lijken op de kajuit van een schip. Nadat Maximiliaan in 1864 keizer van Mexico werd, heeft de Oostenrijkse keizerin Sissi het Castello de Miramare bewoond. Niet verwonderlijk, want Triëst behoorde in die tijd tot het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Rond het elegante kasteel ligt een exotisch park van 22 hectare. Sinds 1955 is Kasteel Miramare ingericht als museum en heeft het Wereld Natuur Fonds hier een centrum tot behoud van de onderwaterwereld gevestigd.


Vakantiehuizen in Triëst >>5. Slot Neuschwanstein, FüssenNeuschwanstein, Füssen

In de buurt van Füssen in het Duitse Beieren ligt de toeristische topattractie Slot Neuschwanstein uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het schilderachtige slot bestaat uit een hoofdgebouw dat langgerekt op een hoog gelegen rotsplateau gesitueerd is. Het kasteel vormt een mengeling van verschillende bouwstijlen, waarbij romaanse en gotische elementen gecombineerd zijn met byzantijnse invloeden. Met de vele balkons en torentjes in allerlei vormen en uitbundig beeldhouwwerk in combinatie met kantelen, heeft dit romantische kasteel als inspiratiebron gediend voor Walt Disney. Wanneer u de lange oprijlaan naar boven heeft gevolgd, heeft u vanaf de torens bij het binnenplein een prachtig uitzicht over de omgeving en op de Alpen aan de Duits-Oostenrijkse grens.


Vakantiehuizen in Füssen >>6. Slot Vajdahunyad, BoedapestVajdahunyad, Boedapest

In Boedapest ligt Slot Vajdahunyad, een prachtig voorbeeld van een kasteel in de romantische bouwstijl. Vajdahunyad werd in het begin van 20e eeuw gebouwd in het stadspark, ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije. Vanuit een verlangen naar het verleden heeft de toenmalige architect verschillende bouwstijlen samen gebracht. Romaanse, gotische en Korinthische zuilen en bogen vormen samen met barokke elementen een sprookjesachtig decor waar u in één kasteel alle stromingen uit de Hongaarse bouwstijl leert kennen. De verschillende onderdelen van de gebouwen die samen Slot Vajdahunyad vormen, zijn nagenoeg allemaal een replica van een historisch gebouw in Hongarije. Oorspronkelijk was het kasteel opgetrokken uit hout en later is het alsnog geheel in steen uitgevoerd.


Vakantiehuizen in Boedapest >>7. Kasteel van Lednice, TsjechiëKasteel van Lednice, Tsjechië

In Zuid-Moravië in Tsjechië bevindt zich het romantische kasteel van Lednice, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco is opgenomen. Dit kasteel was lange tijd eigendom van de vorsten van Liechtenstein maar werd in 1945 onteigend. Tegenwoordig is het kasteel van Lednice opengesteld voor bezoekers. Al aan het begin van de 13e eeuw stond hier aan de oevers van rivier de Dyje een vesting, die meermalen verbouwd werd. Nadat de vesting in de 16e eeuw was uitgegroeid tot een renaissancekasteel, werden eerst barokke en later neogotische elementen toegevoegd. Het huidige kasteel is rijk versierd met kantelen, balkons, erkers en torentjes. Binnen kunt u in de bibliotheek een spiltrap met prachtig houtsnijwerk bewonderen en indrukwekkende marmeren haarden zien.


Vakantiehuizen in Tsjechië >>8. Cardiff Castle, CardiffCardiff Castle

Het Engelse Cardiff Castle is van oorsprong een vesting, gebouwd op restanten van een oud Romeins fort. De markante en kenmerkende toren van het slot dateert uit de 11e eeuw. Na een woelige periode werd het kasteel in de 19e eeuw uitgebreid en verbouwd volgens de normen van de neogotische bouwstijl. Zo is uiteindelijk het huidige fantasierijke kasteel ontstaan dat doet denken aan een middeleeuws paleis. Het kasteel is tegenwoordig eigendom van de gemeente Cardiff en is grotendeels opengesteld voor publiek. Zo kunt u verschillende kamers en torens bezoeken en kunt u heerlijk wandelen in Bute Park dat het kasteel omringt en van waaruit u prachtig zicht heeft op het kasteel met haar wonderlijke torens.


Vakantiehuizen in Cardiff >>9. Palace of Westminster, LondenPalace of Westminster, Londen

Het Britse parlement is gehuisvest in het Palace of Westminster in het centrum van Londen. Al sinds de 11e eeuw stonden op deze plek gebouwen met een gemeenschappelijke functie. Hier zijn alle Engelse vorsten gekroond en vonden staatsaangelegenheden plaats. Na een grote brand is het Palace of Westminster rond het jaar 1835 herbouwd volgens de inzichten van Charles Barry. Het huidige neogotische paleis is een wonderlijk samenspel van oude en nieuwe gebouwen langs de oever van de Theems en wordt gekenmerkt door rechte belijning en verschillende torens. De maar liefst 96 meter hoge Elisabeth Tower met de Big Ben is de bekendste toren. Verschillende delen van het 1000 kamers tellende Palace of Westminster kunt u bezoeken.


Vakantiehuizen in Londen >>10. Kasteel De Haar, HaarzuilensKasteel De Haar, Haarzuilens

De geschiedenis van het grootste kasteel van Nederland, Kasteel De Haar, gaat terug naar de 13e eeuw. Het huidige kasteel dateert echter uit het einde van de 19e eeuw en is herbouwd op de ruïnes van het oorspronkelijke kasteel. Lange tijd werd Kasteel De Haar bewoond door leden van de familie Van Zuylen. Sinds het begin van de 21e eeuw is het kasteel met het omliggende landgoed eigendom van een stichting. Tijdens een bezoek aan het neogotische kasteel kunt u genieten van een uitgebreide kunstcollectie en een prachtig gedecoreerd interieur met beeldhouwwerk, smeedwerk en glas-in-lood. Het park rond het kasteel doet met romantisch slingerende paadjes en in verschillende stijlen aangelegde tuinen denken aan het Franse Versailles.


Vakantiehuizen in de buurt van Haarzuilens >>