Top 10 mooiste stranden in EuropaMooiste stranden in Europa

Veel zand met water er voor, en klaar is het strand. - In principe is dit natuurlijk juist, maar dan nog zijn er natuurlijk onmetelijke verschillen tussen een doorsnee- en een echt bezienswaardig en aan te bevelen strand: Is het zand fijn en schoon? Het water schoon en helder? De omgeving aantrekkelijk? - Tien stranden in Europa waar ieder van deze vragen zich met een glashelder "Ja", laat beantwoorden willen wij u hier presenteren.1. Playa de las Catedrales, Ribadeo, SpanjeRibadeo, Spanje

De naam is een voorteken bij dit droomstrand vlakbij de stad Ribadeo in het Spaanse Galicië: Het wijdse gebied is bezaaid met bizarre rotsformaties die er uit zien als Kathedralen. Een eersteklas natuurmonument! Door de rotsen is de Playa de las Catedrales bovendien in meerdere stroken en grotten verdeeld, waardoor vakantiegangers hier in een bijna huiselijke sfeer van de zon kunnen genieten. En wanneer het te warm wordt (en dat wordt het in de zomer!): Opstaan en een duik nemen in de Cantabrische Zee.


Vakantiehuizen in Ribadeo, Spanje >>2. Ellenbogen, Sylt, DuitslandSylt, Duitsland

Natuurlijk zijn er stranden in Europa met meer kans op zon. Maar het meest noordelijke puntje van Sylt, Ellenbogen genaamd, is desondanks toch steeds weer een uitstapje waard. Op het strand slaan soms zacht, soms woest de zoute Noordzeegolven, en de vuurtoren van List is al vanuit de verte een prachtige herkenningspunt bij een wandeling langs het water. Toeristen moeten zich er echter op voorbereiden dat ze tijdens hun strandwandeling een berg moeten beklimmen: de exact 27,9 meter hoge Ellenbogenberg!


Vakantiehuizen op Sylt, Duitsland >>3. Dune du Pyla, Arcachon, FrankrijkArcachon, Frankrijk

Het is wel een beetje gek wanneer de toeristen op de Dune du Pyla applaudisseren wanneer ze vanaf daar gadeslaan hoe de zon in de Atlantische Oceaan zakt. Aan de andere kant: het is daadwerkelijk een uniek gezicht! En wie helemaal alleen van dit moment wil genieten heeft genoeg ruimte om zich terug te trekken - De Dune du Pyla zijn immers, ten zuiden van Arcachon, met 107 meter hoogte, 500 meter breedte en 3 kilometer lengte de hoogste zandhopen van Europa. Tip: naar beneden rollen! Is ook wel een beetje gek, maar het zorgt voor veel plezier.


Vakantiehuizen in Arcachon, Frankrijk >>4. Spiaggia dei Conigli, Isola dei Conigli, ItaliëLampedusa, Italië

Tussen Sicilië en Tunesië ligt het slechts 312 meter korte en 165 meter smalle Isola dei Conigli in de Middellandse Zee. Een nietig stukje land - dat wel de thuisbasis is voor een van de mooiste stranden van Europa: Spiaggia dei Conigli. Fijn wit zand mond hier uit in helder turquoise water. Dat ze niet in het Caraïbisch gebied zijn, merken vakantiegangers alleen maar aan de ontbrekende palmen. Alleen al de weg naar het strand is een belevenis: Vanaf het naburige eiland Lampedusa loopt men gewoonweg enkele meters te voet door de Middellandse Zee!


Vakantiehuizen op Lampedusa >>5. Five Finger Strand, Malin, IerlandMalin, Ierland

Wie onder een strandbezoek verstaat gewoon maar wat in de zon te bakken en dan ter afkoeling in de zee te springen, voor diegenen is het Five Finger Strand niets - want het ligt aan de noordpunt van Ierland vlakbij het kleine dorpje Malin. Dit is waar mensen komen die graag de kraag hoog opslaan en met gebogen hoofd de wind trotseren. Dat maakt het hoofd leeg! Daarnaast kunnen zij zich vergapen aan de gelijknamige rotsen die als vijf bovenmaatse vingers naast elkaar staan.


Vakantiehuizen in Ierland >>6. Blauwe Lagune, Ölüdeniz, TurkijeÖlüdeniz, Turkije

Sinds de oudheid geldt de Blauwe Lagune van de Turkse plaats Ölüdeniz als een van de mooiste door de natuur geschapen bezienswaardigheden. Het schone zandstrand, het azuurblauwe water, de rondom gelegen sprookjesachtige dennenbossen, de statige berg Babadag (2308 m): wie hier niet in vervoering raakt, moet maar helemaal niet op vakantie gaan! Liefhebbers van donderende golven komen in de lagune niet aan hun trekken. Ölüdeniz betekend dode zee - en het water ligt daadwerkelijk altijd volledig in rust.


Vakantiehuizen in Ölüdeniz, Turkije >>7. Porthminster Beach, St. Ives, Groot-BrittanniëCornwall, Groot-Brittannië

Sinds de verfilming van de romans van Rosamunde Pilcher spreekt het zich rond hoe heerlijk het landschap van Cornwall is. En misschien wel het meest heerlijke plekje van alles is Porthminster Beach nabij de 10.000 inwoners tellende plaats St. Ives. Vanwege de locatie, het adembenemende uitzicht en het schone zand, is de prachtige regelmatigheid van de kuststrook één van de vooraanstaande plaatsen bij de keuze van de mooiste stranden van Europa. En volkomen terecht, zoals ieder reiziger die er ooit geweest is zal bevestigen.


Vakantiehuizen in St. Ives, Groot-Brittannië >>8. Palombaggia, CorsicaCorsica, Frankrijk

Hippe strandtenten, metershoge golven, bonkende bassen: u vindt het allemaal beslist niet op het strand van Palombaggia op Corsica! Hier is de atmosfeer net zo relaxt als de Tyrreense zee stil is; de ideale locatie om even helemaal weg te zijn van de stress van het dagelijks leven. Niemand die zijn duikbril vergeten heeft hoeft zich zorgen te maken. Het water is zo helder dat men met blote ogen vissen kan gadeslaan. En twee andere droomstranden, Amaricciu en Acciaghju, liggen op slechts een half uurtje wandelen naar het zuiden verwijderd.


Vakantiehuizen op Palombaggia, Corsica >>9. Cala Macarelleta, MenorcaMenorca, Spanje

Het komt maar zelden voor dat men tijdens de hele heenreis slaapt en pas op de vakantiebestemming weer wakker wordt. Wanneer dit tijdens een reis naar het strand van Cala Macarelleta zou gebeuren, dan zouden de slaapkoppen wel eens kunnen denken dat ze per ongeluk op Jamaica geland zijn. Het smaragdkleurige water, het poederachtige zand, het uitzicht - allemaal zoals in het Caraïbisch gebied! Om bij de schoonheid van dit strand te geraken, is echter geen kinderspel. Vanaf het levendige Cala Macarella moet men een 15 minuten durende beklimming maken en tientallen traptreden naar beneden bedwingen. Maar dat is de moeite waard!


Vakantiehuizen op Menorca >>10. Jurmala, LetlandJurmala, Letland

De meeste Europese droomstranden zijn in Spanje, Italië of Griekenland te vinden. Maar ook Letland heeft een van de mooiste stranden van het continent te bieden. Deze strekt zich vanaf de kustplaats Jurmala over 30 kilometer lengte uit - met voldoende ruimte om in het witte zand een aangenaam plaatsje te bemachtigen. Van daaruit kan volop genoten worden van het panoramische uitzicht op de Golf van Riga. Toch is het de moeite waard om het hoofd om te draaien - en u te verheugen in het uitzicht op de historische gebouwen en de strandboulevard.


Vakantiehuizen in Letland >>