Top 10 mooiste meren in DuitslandMooiste meren in Duitsland

Is het de rust die het water uitstraalt? Zijn het de vele mogelijkheden om te sporten? Of de aangrenzende overpaden waarop men kilometerslang lopen of fietsen kan? - Vermoedelijk is het de combinatie van al deze aspecten die meren tot populaire bestemmingen maken voor een uitstapje of een vakantie. Wij stellen u hier de tien mooiste meren van Duitsland voor, van het hoge noorden tot in het diepe zuiden.1. Starnberger See, BeierenStarnberger See, Beieren

De Starnberger See is qua oppervlakte het op vier na grootste meer van Duitsland, maar internationaal misschien wel de bekendste. De reden daarvoor is de met schandalen omgeven dood van koning Ludwig II, die hier in 1886 verdronk. De votief kapel op de oostoever herinnert vandaag de dag nog aan deze tragische gebeurtenis. Als "zwakke wind regio", zoals de professionals zeggen, is de Starnberger See - ook dankzij zijn properheid - een perfect zeilgebied; boten kunnen door ontspanningzoekers gehuurd worden. En wie simpelweg alleen maar van de Beierse zon wil genieten, kan op de weelderig groene zonneweiden gaan liggen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Beieren >>2. Steinhuder Meer, NedersaksenSteinhuder Meer, Nedersaksen

Op de drempel van de deelstaathoofdstad Hannover ligt het grootste meer van Nedersaksen, het Steinhuder Meer. Het water is een Mekka voor watersporters: zwemmen, zeilen en surfen, kunnen actieve vakantiegangers hier sowieso. Bovendien heeft het meer zich ontwikkeld tot centrum van het kitesurfen. Maar het is niet verplicht om het water in gaan om te kunnen genieten van het Steinhuder Meer. Rondom het meer kunt u te voet of per fiets het gevarieerde landschap aan duinen, moerassen, weiden en bossen verkennen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Nedersaksen >>3. Bodensee, Beieren/Baden-WürttembergBodensee, Beieren/Baden-Württemberg

Het klimaat is hier in het zuiden van het land mild, het oeverlandschap zeer divers, het water helder en schoon en de steden in de omgeving zijn vol cultuurmonumenten. Het is werkelijk geen verrassing dat de Bodensee, die zich gedeeltelijk in Beieren en Baden-Württemberg (evenals in Zwitserland en Oostenrijk) bevindt, een van de meest populaire vakantieregio's van Europa is. Vooral ook voor duikers, zeilers en wandelaars! Temeer daar zich in het midden van het grootste meer van Duitsland ook nog een kleurrijke attractie bevindt: het bloemeneiland Mainau met zijn prachtig aangelegde parken en tuinen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Bodensee >>4. Großer Plöner See, Sleewijk-HolsteinGroßer Plöner See, Sleewijk-Holstein

De Plöner See is het grootste meer van Sleewijk-Holstein - maar lang niet het enige! Er zijn in het Holsteiner Zwitserland meer dan 200 meren, een waterrijk recreatiegebied van topklasse. Met beschermde natuur- en vogelgebieden, talrijke mogelijkheden tot zwemmen en uitgestrekte trajecten om te skaten of te lopen. De Großer Plöner See heeft ook naam gemaakt als duiklocatie. En wie ontspanning in het vissen vindt, kan hier eveneens zijn geluk beproeven: grote delen van het meer zijn vrijgegeven om te vissen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Sleewijk-Holstein >>5. Königssee, BeierenKönigssee, Beieren

Hij heeft wat weg van een Noorse fjord, de tot 195 meter diepe Königssee. Langgerekt over 8 kilometer ligt hij stil, verheven en smaragdgroen, omringd door de bergen van de Berchtesgardener Alpen met vooral de 2713 meter hoge Watzmann. Van deze plek gaat een diepe rust uit, die ieder jaar duizenden mensen bij de Königssee zoeken en vinden. Verdere bezienswaardigheid: De Wallfahrtskapelle St. Bartholomä aan de westoever, die deels nog uit 1200 stamt.


Bekijk nu vakantiehuizen in Beieren >>6. Wannsee, BerlijnWannsee, Berlijn

Voor het meer werd zelfs een muzikaal monument gemaakt: "Pack die Badehose ein, nimm dein kleines Schwesterlein, und dann nischt wie raus zum Wannsee!", zong Conny Froboess ooit. En het advies klopt nog altijd: De grote Wannsee in het zuidwesten van de hoofdstad is volkomen terecht een populair recreatiegebied voor de Berlijners. Om te zwemmen, fietsen en wandelen. En om te leren: Een villa op de westoever waar eens de historische Wannsee-conferentie plaatsvond is tegenwoordig een gedenk- en opleidingscentrum.


Bekijk nu vakantiehuizen in Berlijn >>7. Müritzsee, Mecklenburg-VorpommernMüritzsee, Mecklenburg-Vorpommern

Na de Bodensee is de 25 kilometer lange en 14 kilometer brede Müritzsee het op één na grootste binnenwater van Duitsland. Het meer staat bekend om het omringende landschap met heuvels, bossen en weiden, de talrijke wandelpaden en het omvangrijke sportaanbod. Als onderdeel van het prachtige Mecklenburgse merendistrict bevinden zich in de omgeving talrijke bijbehorende meren waar vogelkenners de grote blauwe reiger, aalscholvers en vis- of zeearenden kunnen gadeslaan. En wie afkoeling nodig heeft, kan een van de vele kleine zwemplekken van de Müritzsee bezoeken en in het schone water springen.


Bekijk nu vakantiehuizen in Mecklenburg-Vorpommern >>8. Eibsee, BeierenEibsee, Beieren

Aan zo'n locatie kan bijna geen ander meer tippen: De 9 kilometer van Garmisch-Partenkirchen verwijderde Eibsee bevindt zich op rond de 1000 meter hoogte aan de voet van de Zugspitze - en dus middenin een prachtig bergpanorama. Als finishing touch is het meer de thuisbasis van zeven kleine eilanden langs de noordzijde. Daar komt ook de grote waterkwaliteit nog bij: de Eibsee is een van de schoonste meren van het hele land. En ook de 7,5 kilometer lange weg er omheen behoort tot de mooiste wandelwegen in de regio.


Bekijk nu vakantiehuizen in Beieren >>9. Edersee, HessenEdersee, Hessen

Het op één na grootste stuwmeer van Duitsland is een paradijs voor sportliefhebbers: of ze nu willen duiken, vissen, zeilen, zwemmen, roeien, surfen, kanoën of waterskiën - in de Edersee in Hessen is het allemaal mogelijk. In de beste waterkwaliteit! Ingebed in een idyllisch middelgebergtelandschap leiden veel bewegwijzerde fiets- en wandelpaden rond het meer. Het bosachtige gebied met het oeroude beukenbestand behoort zelfs tot het UNESCO-wereldnatuurerfgoed. En in de nabijheid bevindt zich ook het Nationale Park Kellerwald-Edersee met de hoogste heuvel in de omgeving, de 626 meter hoge Traddelkopf.


Bekijk nu vakantiehuizen in Hessen >>10. Chiemsee, BeierenChiemsee, Beieren

De Chiemsee, bijnaam "Bayerisches Meer", is met 80 kilometer het op twee na grootste meer van Duitsland. In zijn midden verheffen zich vier eilanden. Op de grootste, het Herreninsel, liet Ludwig II in 1978 het machtige Kasteel Herrenchiemsee bouwen. Populair bij de inwoners en vakantiegangers is ook het om het meer gelegen fietspad met talrijke adembenemende uitzichten - Fototoestel niet vergeten! Bovendien kunt u er zwemmen, zeilen, surfen en vissen. En 's avonds kunt u naar Prien, de grootste plaats aan de Chiemsee, waar u naar opper-Beierse gewoonte meer dan behoorlijk eten kunt!


Bekijk nu vakantiehuizen in Beieren >>