Top 10 mooiste duinenMooiste duinen

Duinen domineren vooral het achterland van de Noordzeestranden. Ontstaan in duizenden en miljoenen jaren door zand dat door de wind op de kust gewaaid is. Maar niet alleen aan de Noordzeekust op Sylt of Spiekeroog komen beschermde en unieke duinlandschappen voor. Bijzonder indrukwekkend is de "Dune du Pilat" aan de Frans Atlantische kust - met een hoogte van meer dan 100 meter Europa's grootste wandelduin. Maar ook in het Zuidwesten van Afrika, in Namibië domineren gigantische zandbergen het landschap.1. Het grootste duin van EuropaArachon

De "Dune du Pilat" bij Arachon aan de Franse Atlantische kust is het grootste wandelduin van Europa. Meer dan een miljoen toeristen per jaar stromen naar het indrukwekkende, meer dan honderd meter hoge natuurmonument, dat zich over een lengte van 2,7 kilometer uitstrekt. Aan zeezijde loopt de gigantische rond een halve kilometer brede helling minder steil af. In oostelijke richting gaat het er met een verloop van 50 procent beduidend steiler aan toe. Tijdens wandelingen over het duin voelen bezoekers zich zo nu en dan alsof ze in de woestijn zijn.


Vakantiehuizen in Arcachon >>

2. De top van Sylt is een duinSylt

Sylt geldt, mede door het fantastische duinlandschap, als "Koningin van de Noordzee". Terwijl de oostzijde van het eiland tegen het wad aan ligt, worden de kilometers lange stranden in het westen door de duinen begrenst. Wandelen kunt u alleen op de voorgeschreven paden, want het duinlandschap van Sylt is voor een groot deel onder natuurbescherming geplaatst. De hoogste heuvel van Sylt is de 52 trotse meters hoge "Uwe-Düne" bij Kampen. Over een houten trap komt u op de top van waaruit u kunt genieten van een geweldig panorama.


Vakantiehuizen Sylt >>

3. Een symbool in de duinenAmrum

Ook het kleine zusje van Sylt, Amrum, heeft een aantrekkelijk duinlandschap. Tot 30 meter hoogte tekenen de duinen zich af aan de westzijde van het eiland. Daarachter ligt met het "Kniepsand" één van de mooiste stranden van de totale Noordzeekust. Het Kniepsand mag zich strikt genomen eigenlijk helemaal geen strand noemen omdat het hier eigenlijk om een veranderlijke zandbank gaat. Middenin de duinen van Amrum staat de ruim 42 meter hoge vuurtoren als herkenningspunt van het eiland en populair doel voor een toeristisch uitstapje.


Vakantiehuizen Amrum >>

4. Mini-Sahara op de Canarische EilandenCanarische Eilanden

Legendarisch zijn ook de duinen van Maspalomas in het zuiden van het Canarische eiland Grand Canaria. Over een lengte van zes en een breedte van net twee kilometer strekt deze mini-Sahara zich uit. Het duinlandschap is ontstaan, op het verder door vulkanische en met zwarte stranden en steile klippen gedomineerde eiland, door de door de branding afgezette en schurende koraal- en mosselkalk. Het meest spectaculaire is bij zonsopgang of zonsondergang een bezoek aan het sinds 1987 onder natuurbescherming vallende duin van Maspalomas.


Vakantiehuizen op de Canarische Eilanden >>

5. "Crazy Dune"Namibië

Een onvergelijkbaar natuurschouwspel staat de bezoekers van Namibië te wachten. De gigantische Namibsand duinen behoren tot de hoogste duinen ter wereld en weten vooral ook te fascineren door hun, door het ijzeroxide gehalte van het zand veroorzaakte oranje kleurschakeringen. De hoogste van de duinen, de "Big Daddy", ook wel "Crazy Dune" genoemd, reikt tot een hoogte van wel 380 meter. Toeristen kunnen dit fantastische landschap ook vanuit het vliegtuig of tijdens een ballonvlucht vanaf grote hoogte bewonderen. Sinds 2013 behoort zij tot het wereldnatuurerfgoed van UNESCO.


Vakantiehuizen in Namibië >>

6. Duinen van de WereldtentoonstellingBelgische Noordzeekust

Aan de Belgische Noordzeekust rond de traditionele badplaats Knokke-Heist nodigen meerdere duinlandschappen uit tot wandelen en ontspannen in heerlijk frisse en gezonde zeelucht. Landschappelijk bijzonder afwisselend zijn de "Zwinduinen", die bestaan uit vochtige duinweiden, duinbossen en dor duingrasland. Niet ver daarvandaan kunt u het duingebied "Park 58" verkennen, dat zijn naam over gehouden heeft aan de Wereldtentoonstelling van 1958 als deel van een duinlandschap dat tot een park omgebouwd werd. Zowel in de "Zwinduinen" als ook in "Park 58" worden rondleidingen aangeboden.


Vakantiehuizen in Knokke-Heist >>

7. Denen hebben mooie duinenDenemarken

De mooiste stranden en de mooiste duinen van Denemarken zijn te vinden aan de westkust van het schiereiland Jutland. Bijzonder indrukwekkend is het wandelduin Rubjerg Knude in het noordwesten van het kleine Scandinavische land, dat zich aan de steile kust van Lönsberg gevormd heeft. Omdat het rond de twee kilometer lange duin steeds groter werd en de zandberg tot een hoogte van wel 50 meter toenam, moest werd al in 1968 de vuurtoren "Rubjerg Knude Fyr" buiten gebruik gesteld. Zijn kustvuur was vanaf de Noordzee niet meer te zien.


Vakantiehuizen in Jutland >>

8. Het hoogste punt van Oost-FrieslandSpiekeroog

Het kleine rustige eiland Spiekeroog ligt midden in "Wunderwelt Wattenmeer", sinds 2009 wereldnatuurerfgoed van UNESCO, voor de kust van Oost-Friesland. Het eiland met zijn gevarieerde duinlandschap is een plaats van rust. Hier gaat het daadwerkelijk zoals de reclame van een fries biermerk beloofd: "Geen files. Geen afspraken. Geen Hectiek. Geen stress. Geen compromis." En met het "Witdün" (witte duinen) bevindt u zich op het eiland, op minstens 24 meter hoogte, het hoogste punt van Oost-Friesland.


Vakantiehuizen op de Oost-Friese Eilanden >>

9. Oost-Pruisische SaharaLitouwen

Indrukwekkende duinen kan men ook vinden aan de Kurischen Nehrung in Litouwen, ook wel de Oost-Pruisische Sahara genaamd. Op de ruim honderd kilometer lange en deels slechts 400 meter brede landtong in de Baltische staat, bereiken de wandelduinen soms een statige hoogte tot wel 60 meter. Volgens de legende zou de mooie reuzin Neringa het zand er in haar schort heen gesleept en uitgeschud hebben om de Kuren tegen het geweld van de zeegod Bangputis te beschermen. In 2000 werd de Kurische Nehrung in de wereldbestenlijst van de UNESCO opgenomen.


Vakantiehuizen in Litouwen >>

10. Costa Verde: duinen aan de Middellandse zeeSardinië

Duinen verwacht men niet direct op Sardinië, eerder afgelegen droombaaien en bizarre rotskusten. Maar in het zuidwesten van het eiland, ten zuiden van Porto Maga, reiken tot wel 60 meter hoge duinen in de hemel. Costa Verde wordt deze kustlijn op het Middellandse Zee-eiland genoemd. Niet bij toeval, want het weelderige groen ontkiemt zich hier uit de zanderige bodem in een nog grotendeels door het toerisme gespaard natuurlandschap. En omdat het hier bijna net zo waait als aan de Noordzeekust, zou men bijna geloven zich op Amrum of Juist te bevinden.


Vakantiehuizen Sardinië >>