Top 10 beste biertuinen in DuitslandBiertuinen in Duitsland

Zomer, zon, Beieren. Bij een Beieren-vakantie in de mooie tijd van het jaar hoort gewoonweg een bezoek aan een hartelijke Beierse Biergarten - misschien zelfs aan meerdere. De keuze is groot, net als de verscheidenheid. Vanuit de binnenstedelijke Biergarten in München tot aan de dromerige, oorspronkelijke Biergartens in de landelijke Gasthofen van Neder-Beieren of Franken houdt het 'Land van het bier' een bijna oneindige hoeveelheid van deze gezellige restaurants gereed. Wij bespreken hier de leukste.1. Königlicher Hirschgarten, MünchenKöniglicher Hirschgarten, München

De vermoedelijk grootste Biergarten ter wereld, in ieder geval de grootste van Beieren en één van de meest traditionele serveerlocaties in de open lucht, staat natuurlijk in München. De Hirschgarten in Neuhausen/Nymphenburg biedt aan rond de 8.000 gasten ruim plaats en geniet van zijn onbetwiste reputatie als 'Woonkamer van München' in de zomermaanden. Ingebed in het gelijknamige park wordt daar ook nu nog steeds traditioneel uit de zogenaamde 'Hirschen' getapt, een houten 200 liter vat waarvan de naam teruggaat op de jachtpartijen van Koning Ludwig I.


Vakantiehuizen in München >>

2. Hofbräuhaus MünchenHofbräuhaus, München

Omgeven door historische muren, vinden in de Münchense Traditions-Biergarten bijna 450 gasten een plaats onder de open hemel en genieten midden in de binnenstad van München van de speciale Biergarten-sfeer met Brezel en bierpul onder rijzige kastanjebomen. De Gaststätte heeft zijn vroegste wortels in het jaar 1589: het Hofbräuhaus leverde toen donker bier aan het Wittelsbacher Hof en zijn personeel. Voordien werd dit moeizaam geïmporteerd vanuit de Nedersaksische Hanzestad Einbeck. Tegenwoordig is een bezoek aan het Hofbräuhaus een echte must voor bezoekers van de Beierse hoofdstad.


Vakantiehuizen in München >>

3. Klosterbräu Seemannshausen, Neder-BeierenKlosterbräu Seemannshausen, Neder-Beieren

Waar vroeger Augustijner monniken leefden, nodigt tegenwoordig een Biergarten met mooie oude kastanjes en linden uit. Het klooster Seemannshausen in Gangkofen is ideaal voor een uitstapje door groot en klein en zijn huisbier geldt als één van de geheime schatten van Neder-Beieren. De prachtig gelegen Biergarten is ook op schitterende wijze per fiets te bereiken. De provincie Rottal-Inn herbergt een flink aantal mooie fietsroutes en het klooster ligt aan fietsroute 'Museumsrunde'. Verbind aan het uitstapje ook een bezoek aan het openluchtmuseum van Massing. Voor de kinderen is er een speeltuin en een kinderboerderij.


Vakantiehuizen in Neder-Beieren >>

4. Urthalerhof Sindelsdorf, Opper-BeierenUrthalerhof Sindelsdorf, Opper-Beieren

Wie vanuit München richting de Alpen wil, komt langs de Urthalerhof in Sindelsdorf. De primitieve Landgasthof met Biergarten is ook bij de bewoners van de deelstaat-hoofdstad een geliefd doel voor een uitstapje. Zijn uitgebreide Beierse specialiteitenkeuken is legendarisch. De Gasthof heeft zijn eigen ossenfokkerij, eigen slachterij en eigen landwinkel. En niet alleen de luxe Beierse gerechten worden aangeboden. Met zelfgemaakte gerechten, verse speknoedels en donuts is er ook genoeg lekkers voor bij de koffietafel. Het panoramisch uitzicht vanaf de 130 plekken in de Biergarten over het Alpenvoorland is gewoonweg adembenemend.


Vakantiehuizen in Opper-Beieren >>

5. Gaststätte St. Bartholomä, Königsee, Opper-BeierenGaststätte St. Bartholomä, Königsee, Opper-Beieren

Deze Biergarten kan alleen over het water worden bereikt. In de zomer varen de passagiersboten van 'Schifffahrt Königssee' in halfuursdiensten naar Gaststätte Sankt Bartholomä die op aanbiddelijke wijze op een schiereiland in de Königssee is gelegen. Rond 1700 gebouwd, diende de huidige Gaststätte oorspronkelijk als jachtslot voor de geloofsbroeders van de kloosterorde van Berchtesgaden. De Biergarten met 400 plaatsen ligt aan de voet van de imposante Watzmann-Oostwand. Wie hier in de schaduw van oude kastanjes geniet van zijn koele bier, kan zo helemaal de gedachten de vrije loop laten.


Vakantiehuizen in Opper-Beieren >>

6. Waldgasthof Buchenhain, Baierbrunn, Opper-BeierenWaldgasthof Buchenhain, Baierbrunn, Opper-Beieren

De Waldgasthof Buchenhain ligt idyllisch en heel rustig aan de hoge oever van de Isar. Hij is vanuit München heel makkelijk in 20 minuten te bereiken met de auto of met de S-Bahn. De Waldgasthof is een bijzonder ideaal doel voor een uitstapje voor gezinnen. In de directe nabijheid ligt een natuurlijke klimtuin en een wilde zwijnenpark. Zoals gebruikelijk in veel Beierse Biergartens, mag men hier ook zelf meegebrachte tussendoortjes opeten. De uitgebreide Biergarten biedt onder mooie oude kastanjes plaats aan rond de 600 gasten.


Vakantiehuizen in Opper-Beieren >>

7. Biergarten Hammerwirt, Mühldorf, Opper-BeierenBiergarten Hammerwirt, Mühldorf, Opper-Beieren

Bekroond Weißbier kunnen vakantiegangers drinken in Mühldorf aan de Inn. Daar biedt de mooi gelegen Biergarten Hammerwirt één van de beste Weißbieren van Europa aan. Brouwerij Unertl uit Mühldorf aan de Inn werd voor haar producten al meermaals met de European-Beer-Award in goud onderscheiden. Hammerwirt is ook een geliefd doel voor gezinnen: aangrenzend ligt een midgetgolfbaan en ook een bezoek aan de historische binnenstad van Mühldorf is de moeite waard. De blik op de ruisende Hammerbach die direct onderlangs de Biergarten loopt, doet sleur en stress als vanzelf verdwijnen.


Vakantiehuizen in Opper-Beieren >>

8. Hofbräu-Biergarten, Würzburg, Opper-FrankenHofbräu-Biergarten, Würzburg, Opper-Franken

De Hofbräu-Biergarten in Würzburg werd meermaals onderscheiden als buitengewoon mooie Biergarten. Direct aan de voet van de vesting Marienberg, herkenningspunt en symbool van de hele regio, ligt de Würzburgse Hofbräu met een sfeervolle Brauereigaststätte en een heerlijke Biergarten met rond de 700 plaatsen onder schaduwbiedende kastanjes. Op het uitgestrekte terrein van deze grote Biergarten, wordt met een uitgebreid assortiment van Frankische en seizoensspecialiteiten zeer goed voor het lichamelijk welzijn van de gasten gezorgd. Een echt pluspunt is het royale parkeerterrein.


Vakantiehuizen in Opper-Franken >>

9. Waldgaststätte Schießhaus, Schweinfurt, Neder-FrankenWaldgaststätte Schießhaus, Schweinfurt, Neder-Franken

Afstand nemen van de dagelijkse sleur is hier, midden in het bos, gegarandeerd. Diep in het Schweinfurter Wald bovenop het Haardtgebergte ligt de Waldgaststätte Schießhaus. Een hartelijke Biergarten met rond de 800 zitplaatsen, die heerlijke Frankische specialiteiten aanbiedt, zoals bier in stevige stenen pullen en heerlijke grote glazen Frankische wijn. De reuzenschnitzel geldt als culinaire highlight en maakt ook de lokale bewoners tot stamgast van dit bosrestaurant. Een bezoek aan de schitterend gelegen Biergarten laat zich prima combineren met een wandeltocht door de prachtige natuur van het Schweinfurter Wald.


Vakantiehuizen in Neder-Franken >>

10. Pflugsmühle Abenberg, Midden-FrankenPflugsmühle Abenberg, Midden-Franken

Omgeven door unieke uiterwaarden ligt Biergarten Pflugsmühle. Zijn romantische ligging maakt hem tot een echte aanrader en tot een regio overstijgend doel voor een uitstapje met iconisch karakter. De Biergarten ligt 25 km zuidwestelijk van Neurenberg, heeft plaats voor ongeveer 800 gasten en voorziet hen bij slecht weer van plek in een rustieke schuur. Naast heerlijke snacks worden hier vooral in het weekend ook verfijnde Frankische gerechten aangeboden. Via talrijke gemarkeerde routes bereiken zowel fietsers en mountainbikers als wandelaars de Pflugsmühle. Gezinnen met kinderen zal de aanwezigheid van een midgetgolf en een kinderboerderij bevallen.


Vakantiehuizen in Midden-Franken >>