Top 10 beste restaurants wereldwijdBeste restaurants

Nee, 2- of 3-sterrenrestaurants zijn niet iets voor elke dag. Maar voor wie zichzelf wat bijzonders gunt is een avondje in een fijnproeversrestaurant de perfecte keuze. De ambiance stijlvol, de wijn hoogwaardig, de gerechten modern, verrassend en kwalitatief onovertroffen. Dit soort gastronomische tempels vind je over de hele wereld - zowel in de Duitse provincie als in New York. We hebben voor u tien uitstekende restaurants onder elkaar gezet. Bon appétit.1. Noma, Kopenhagen, DenemarkenNoma, Kopenhagen, Denemarken

"S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants" is zoiets als de officieuze gastronomische wereldranglijst. En aan kop in 2010, 2011, 2012 en 2014 stond steeds het Kopenhaagse Noma! De chef-kok en mede-eigenaar heeft een voor een kok zeer geschikte naam, René Redzepi, en gaat creatief om met de noordelijke keuken. Met zowel vis als regionale groenten en (graag ongebruikelijke) kruiden. In tegenstelling tot de spannende smaken is het interieur nadrukkelijk voorzien van een noordelijke eenvoud - zo kunnen de gasten zich volledig op het eten concentreren.


Vakantiehuizen in Kopenhagen, Denemarken >>

2. El Celler de Can Roca, Gerona, SpanjeEl Celler de Can Roca, Gerona, Spanje

Het succes van El Celler de Can Roca is het werk van drie broers: chef-kok Joan, banketbakker Jordi en chefsommelier Josep Roca staan voor gepassioneerde gastvrijheid en staan in hoog aanzien bij fijnproevers overal ter wereld. Het drietal slaagt erin om met innovatieve technieken nieuwe interpretaties te maken van traditionele recepten uit hun geboortestreek Catalonië. En behalve smaken kan men er ook architectuur bewonderen. Het restaurant is gevestigd in een oude villa met een ongepleisterde stenen gevel, die is uitgebreid met een kubusvormige aanbouw bestaande uit glazen wanden.


Vakantiehuizen in Girona, Spanje >>

3. Aqua, Wolfsburg, DuitslandAqua, Wolfsburg, Duitsland

Een van de twee Duitse restaurants in deze toptien is gevestigd in het Wolfsburgse Ritz-Carlton Hotel-Aqua. Daar houdt chef-kok Sven Elverfeld zich bezig met de ontwikkeling van de smaak van zijn ingrediënten alsmede met het combineren van diverse aroma's. Vaak vertellen zijn creaties zelfs een klein verhaal. Bij het inkopen hecht Elverfeld er belang aan om zoveel mogelijk producten uit Duitsland respectievelijk de regio in huis te halen. Voor zijn kookkunsten heeft de meesterkok al in 2008 zijn derde Michelin-ster gekregen - die hij sindsdien vorstelijk verdedigt.


Vakantiehuizen in Wolfsburg, Duitsland >>

4. Arzak, San Sebastian, SpanjeArzak, San Sebastian, Spanje

Juan Mari Arzak is een van de culinaire pioniers van Europa, al decennialang driesterrenkookavant-gardist en hervormer van de Baskische keuken. Dientengevolge behoort de naar zijn familienaam vernoemde eetgelegenheid in San Sebastian tot de tien beste restaurants ter wereld. De gasten kunnen zich in Arzak verheugen op ongewone uitzichten. Zo worden bijvoorbeeld televisies gebruikt als placemat bij het eten, of strandzand als decoratieve garnering op de borden. En wat op datzelfde bord ligt, welnu, dat is gewoon voortreffelijk!


Vakantiehuizen in San Sebastian, Spanje >>

5. Mugaritz, San Sebastian, SpanjeMugaritz, San Sebastian, Spanje

Moeilijk te geloven, maar in deze toptien mag naast Arzak een tweede restaurant in San Sebastian zeker niet ontbreken. Middels Andoni Luis Aduriz kookt in Mugaritz een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie van de Baskische gastronomische chef-koks. Het recept van zijn succes omschrijft hij in drie woorden: "Weglaten, weglaten, weglaten!" En zo beperkt als zijn gerechten ook zijn - dankzij de extreem hoge kwaliteit van de overgebleven ingrediënten zijn alle creaties stuk voor stuk meesterwerken. Spannend: in Mugaritz is geen menukaart, je eet wat er op tafel wordt gezet!


Vakantiehuizen in San Sebastian, Spanje >>

6. Osteria Francescana, Modena, ItaliëOsteria Francescana, Modena, Italië

Hier moet een van de beste restaurants ter wereld liggen? In een klein zijstraatje in Modena? Ja, precies: de Osteria Francescana. Het restaurant met 30 zitplaatsen is elegant, dankzij de foto''s van hedendaagse Italiaanse kunstenaars een beetje mondain - overigens zonder dat het op een museum begint te lijken. Hier laat chef-kok Massimo Botturo zijn grote experimenteerdrift de vrije loop. Lokale producten uit zijn geboorteplaats en Italiaanse klassiekers als parmaham, balsamico-azijn en Parmezaanse kaas worden gedurfd, creatief en op een moderne manier bereid - en bieden zijn publiek zo compleet nieuwe smaaksensaties.


Vakantiehuizen in Modena, Italië >>

7. Eleven Madison Park, New York, Noord-AmerikaEleven Madison Park, New York, Noord-Amerika

Plafonds op 10 meter hoogte, uitzicht op Madison Square Park, lichte eetzaal in Art Deco-stijl: deze ambiance vormt de omlijsting van de uitstekende keuken van Daniel Humm, die in geen enkele inleiding te vatten is. Humm past elementen uit de klassieke Franse keuken toe, beroept zich op zijn Zwitserse achtergrond, gebruikt de beste producten uit de regio New York - en voegt al deze invloeden samen tot creaties die hem drie Michelin-sterren hebben opgeleverd. Voor fijnproevers die naar New York gaan, is Eleven Madison Park verplichte kost!


Vakantiehuizen in New York, Noord-Amerika >>

8. Dinner by Heston Blumenthal, Londen, Groot-BrittanniëDinner by Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië

Heston Blumenthal en zijn chef-kok Ashley Palmer-Watt hebben ontelbare uren besteed aan het uitzoeken van het culinaire verleden van Groot-Brittannië. Ze spraken met historici, sloten zich op in de British Library. Loon naar werken: hun interpretatie van de Engelse keuken van de vijftiende en zestiende eeuw wordt door de gasten met veel enthousiasme onthaald. Vooral ook omdat de inrichting dankzij het gebruik van traditionele materialen als hout, leer en ijzer bijzonder sfeervol is. En als kers op de taart kijken de gasten van Dinner by Heston Blumenthal ook nog eens uit op Hyde Park.


Vakantiehuizen in Londen, Groot-Brittannië >>

9. D.O.M., São Paulo, BraziliëD.O.M., São Paulo, Brazilië

De verkiezingen voor het beste restaurant van Zuid-Amerika leverden in de afgelopen jaren steeds dezelfde winnaar op: D.O.M. in São Paulo. Het restaurant is net zo kleurrijk als zijn chef-kok Alex Atala, die in Brazilië als underground-dj actief was en wiens armen zijn versierd met talloze tatoeages. Culinair gezien staat D.O.M. voor een terugkeer naar regionale producten. Atala houdt er, naar eigen zeggen, bijvoorbeeld van om zeldzame wortels en vruchten in het Amazonegebied te ontdekken en daarmee nieuwe smaaksensaties te creëren.


Vakantiehuizen in São Paulo, Brazilië >>

10. Vendôme, Bergisch Gladbach, DuitslandVendôme, Bergisch Gladbach, Duitsland

Het tweede Duitse restaurant in deze toptien staat in Bergisch Gladbach: Vendôme in kasteelhotel Bensberg is een instituut en Joachim Wissler een van de beste chef-koks ter wereld. Zijn composities zijn bijzonder creatief en geraffineerd, maar toch eenvoudig en teruggebracht tot de essentie. Bijna onvermijdelijk is Wissler de trotse eigenaar van drie Michelin-sterren, bovendien was hij al twee keer 'Kok van het Jaar' en ten slotte werd hij in 2012 bij een verkiezing van de 100 beste Duitse fornuisvirtuozen uitgeroepen tot 'Chef der Chefs'.


Vakantiehuizen in Bergisch Gladbach, Duitsland >>