Top 10 beste Oktoberfeesten wereldwijdBeste Oktoberfeesten wereldwijd

Wanneer het bier uit bierpullen wordt gedronken en daarbij varkensvlees met zuurkool wordt geserveerd, terwijl de kapel stevige blaasmuziek speelt en de bezoekers in lange rijen meedeinen, als de dames dirndl-jurkjes dragen en de heren lederhosen - tja, dan is het weer oktoberfeest-tijd! En trouwens niet alleen in München, maar verspreid over de hele aardbol. We hebben voor u een Top-Tien-Lijst van oktoberfeesten samengesteld. Als u toe bent aan een gezellig feest: Hier vinden ze plaats!1. Oktoberfeest München, DuitslandMünchen, Duitsland

Het zal vast niet verrassen dat deze Top-Tien met het Münchener oktoberfeest begint. Ja, beginnen moet! Het mega-event op de Theresienwiese in de Beierse deelstaat-hoofdstad is nou eenmaal authentiek en internationaal bekend. Bijgevolg komen ruim zes miljoen bezoekers van over de hele wereld hier naartoe om het alledaagse leven achter zich te laten. Hier zit de Chinees naast de Amerikaan, die weer naast een oer-Beier zit - allemaal in lederhosen! Er wordt ongeveer 60.000 hectoliter bier geschonken, terwijl de oktoberfeest bezoekers zich tegoed doen aan 500.000 braadhaantjes.


Vakantiehuizen in München >>2. Oktoberfeest Qingdao, ChinaQingdao, China

Het op één na grootste oktoberfeest ter wereld organiseert de Chinese stad Qingdao. In drie weken tijd trekt een stroom van rond de drie miljoen bezoekers voorbij! De Oost-Chinese regio was tussen 1897 en 1914 een Duitse kolonie. Toen werd brouwerij Tsingtao gesticht, die ook vandaag noch het grootste deel van het bier produceert dat op het oktoberfeest uit de tap stroomt. Men baseert zich niet alleen qua drinken op het Münchener feest, maar ook qua kleding: Zo veel Dirndl's als in Qingdao zijn het hele jaar nergens anders in China te zien.


Vakantiehuizen in Qingdao, China >>3. Kitchener-Waterloo Oktoberfeest, CanadaOntario, Canada

Het grootste oktoberfeest van Noord-Amerika wordt georganiseerd in de Canadese stad Ontario. Tussen de 750.000 en 1 miljoen bezoekers treden hier meerdere dagen in het voetspoor van het origineel. Om te beginnen voor wat betreft de vaste en vloeibare inname. Maar daarnaast zijn op het Kitchener-Waterloo Oktoberfeest nog meer herinneringen te vinden: Zo is de mascotte van het volksfeest de lederhosen dragende 'Onkel Hans', er wordt feest gevierd in 'Biergartens' en zelfs de meestgebruikte woordkeus om de atmosfeer te omschrijven is uit Duitsland geïmporteerd: 'Gemütlichkeit'!


Vakantiehuizen in Ontario >>4. Oktoberfeest Blumenau, BraziliëBlumenau, Brazilië

Nee, voor aardrijkskundige onbekwaamheid hoeft niemand zich te schamen wanneer bij Blumenau aan het Duitse stadje wordt gedacht. In werkelijkheid echter vindt het oktoberfeest Blumenau in Brazilië plaats, in een stad die in 1850 door de Duitse immigrant Hermann Otto Blumenau werd gesticht. Sinds de eerste editie in 1983 is het plaatselijke oktoberfeest gestadig gegroeid en tegenwoordig met rond de 700.000 bezoekers na het carnaval van Rio het op één na grootste volksfeest van Brazilië! Met bier, dat volgens het Duitse 'Reinheitsgebot' wordt gebrouwen, bierpullen, Weißwurst en speciaal ingevlogen blaaskapellen.


Vakantiehuizen in Blumenau >>5. Zinzinnati-Oktoberfeest, USACincinnati, USA

Dat het Zinzinnati-oktoberfeest op Duitse traditie gestoeld is, blijkt al uit de naam: Die verwijst naar de manier waarop Duitse Amerikanen de naam uitspreken van de stad Cincinnati in Ohio. Het lokale oktoberfeest is het grootste in de Verenigde Staten en trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. Zij hebben de afgelopen jaren tijdens het feest volgens officiële gegevens ongeveer 80.000 braatworsten, 23.000 spareribs en 2.000 pond kartoffelsalade geconsumeerd. Wat daarbij in grote hoeveelheden gedronken wordt, hoeft niet verder vermeld te worden...


Vakantiehuizen in Cincinnati, Ohio >>6. Oktoberfeest Frankenmuth, USAFrankenmuth, USA

Slechts op 150 kilometer afstand van Detroit ligt het 5.000 inwoners tellende stadje Frankenmuth. Zoals de naam al aangeeft, werd het ooit gesticht door Duitse immigranten, namelijk in het jaar 1845. Vanuit deze traditie werd hier gestart met één van de meest geliefde oktoberfeesten van de USA, waar in slechts een paar dagen meer dan 100.000 bezoekers naartoe trekken. In 1996 werd het oktoberfeest zelfs geopend door de toenmalige burgemeester van München, Christian Ude. En net als bij het origineel deinen ook in Frankenmuth de gasten laat op de avond uitgelaten op de blaasmuziek.


Vakantiehuizen in Frankenmuth >>7. Oktoberfeest Hannover, DuitslandHannover, Duitsland

Wie in de Duitse landen een alternatief voor München zoekt, gaat naar het oktoberfeest in Hannover. Sinds 1964 verrijst dit volksfeest elk jaar eind september op de Schützenplatz - en is met rond de één miljoen bezoekers inmiddels het derde oktoberfeest van de wereld. 17 dagen duurt de pret, naast de feesttenten staan talrijke draaimolens en kraampjes. En in de bierpullen zit in plaats van witbier meestal het Hannoverse feestbier, gebrouwen in de regio en uitsluitend geschonken op het oktoberfeest van Hannover. Absoluut proberen!


Vakantiehuizen in Hannover >>8. Oktoberfeest Brisbane, AustraliëBrisbane, Australië

Het bekendste en zeker ook beste oktoberfeest in Down Under vindt plaats in Brisbane. Twee weken lang zijn ook hier bierpullen, Haxen en Weißwürste troef, zelfs een jodelaarster met de naam Heidi wordt ingezet, om de 35.000 gasten te vermaken. En de kapel die voor bijpassende blaasmuziekklanken zorgt, wordt speciaal vanuit Beieren ingevlogen! In tegenstelling tot het origineel in München heerst er een heel familiaire sfeer, omdat de organisatie nog steeds in handen is van slechts twee Duits-Australische families.


Bekijk nu vakantiehuizen in Brisbane >>9. Oktoberfeest Zürich, ZwitserlandZürich, Zwitserland

"O'zapft is", is ook de leus in Zürich sinds 1995. Het plaatselijke oktoberfeest speelt zich af op de Bauschänzli, een plein op een kunstmatig aangelegd eiland in het centrum van de stad. 40.000 bezoekers nuttigen rond de 80.000 liter bier en eten daarbij 10.000 Weißwürste, 1,7 ton Sauerkraut en 105 meter Apfelstrudel. De feesttent is op authentieke wijze met de kleuren blauw en wit versierd, en wie niet de hele tijd op een bierbank wil zitten kan op de muziek van een Beierse oktoberfeestkapel de dansvloer betreden.


Vakantiehuizen in Zürich >>10. Oktoberfeest Peking, ChinaPeking, China

Vanwege het bezoekersaantal hoort het oktoberfeest van Peking thuis in deze Top-Tien. Zo kwamen er gelijk bij de eerste editie van het feest in 2011 al meer dan 100.000 bezoekers. Echter, gezien de omvang van het festivalterrein en de investering van 100.000.000 euro, was deze respons nogal mager. De inwoners van Peking willen echter niet opgeven en hun versie van het oktoberfeest geleidelijk aan tot een instituut maken. In hoeverre dit lukt met het aanbod, dat naast varkensvlees met zuurkool ook langoesten met Lotus scheuten omvat, zal de komende jaren blijken.


Vakantiehuizen in Peking >>