Berlijn Mitte


Cultureel centrum van Berlijn

Mitte, wat letterlijk "het midden" betekent, is het culturele, politieke en sociale centrum van deze samengebrachte stad. Overal wordt er gebouwd, gerenoveerd en getransformeerd. Wat vroeger een troosteloos en grijs stadsgedeelte was dat tot Oost-Berlijn behoorde, is nu een levendige wijk met een brede, constant evoluerende waaier aan restaurants, winkels en galerijen.
 

Berlin_Mitte_Fernseher_Turm.png

Mitte is niet alleen bekend voor zijn hoog hipheidsgehalte maar is ook cultureel en historisch van belang. Een mooie wandeling voert je van de niet te missen Hakesche Markt, richting Alexanderplatz, waar de Fernsehturm pronkt: een 368 meter hoge tv-toren, gebouwd in 1969 en een echt prestigeproject van Oost-Duitsland. Tegenwoordig is het een toeristische attractie met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Al bij al toch een mooi voorbeeld van Oost-Berlijnse architectuur en een oriëntatiepunt voor wie de weg kwijt is. Vanaf de Alexanderplatz gaat het richting Unter der Linden: deze belangrijke boulevard was destijds het ‘Schaufenster’ van de DDR. Vroeger was het een brede boulevard met een paar quasi chique cafés, ambassades van de toenmalige communistische vriendjes en de Brandenburger Tor aan het einde van de boulevard, toen nog onbereikbaar vanwege de Muur. Nu is het een brede en mooie straat waar de ambassades plaatsgemaakt hebben voor winkels, restaurants en hotels.

 Restaurant Vau

Vau Berlin

Niet ver van deze boulevard houdt Chef-kok Kolja Kleeberg in zijn 1-ster Michelin restaurant Vau de ‘cuisine Berlinoise’ in ere en verweeft de traditionele met de innovatieve Duitse keuken. Het mooie modernistisch aandoend restaurant is de ideale plek om te ontdekken dat de Duitse keuken meer is dan Bratwurst und Sauerkraut. In de zomer zitten de terrassen rond de mooie Gendarmenmarkt, dat op een boogscheut van Unter den Linden ligt, nokvol. Liefhebbers van stijlvol naakt kunnen van champagne nippen en oesters proeven in de Newton bar, een ode aan de overleden fotograaf Helmut Newton. Net voor het begin van de statige Unter den Linden boulevard torent de glazen koepel van de Reichstag boven op de Duitse Bundestag uit, het Duitse parlement. Ondanks de futuristische koepel van Norman Foster heeft dit gebouw een gelaagde geschiedenis. Afgewerkt in 1894, bijna compleet verwoest door de historische brand in 1933, als kraamafdeling gebruikt tijdens WOII en de stille getuige van de teloorgang van zowel het keizerrijk aan het einde van de 19de eeuw, de Weimarrepubliek en het Derde Rijk. De Reichstag bezoeken, kan. Verwacht wel ellenlange wachtrijen en strenge veiligheidscontrole.
Holocaust memorial

Berlin_Mitte_Holocaust_Memorial.png

Boek op voorhand een excursie ‘Koffie in de Reichtstag’: geen wachtrijen en je krijgt ook koffie en taart in het restaurant in de koepel. Vlakbij de Reichstag vind je het Holocaust Memorial. 2711 blokken beton verspreid over 19.000 vierkante meter brengen ode aan het harde verleden van de oorlog.
 


Berlin_Mitte_Mies_van_der_Rohe.png

In Mitte vind je ook het Museum Eiland waar in 2009 het legendarische Neues Museum, dat een collectie uit 50 eeuwen kunst laat zien, zijn deuren opendeed. Bijna zeventig jaar was het museum gesloten na bijna complete verwoesting door de geallieerde bommen tijden WOII. De Britse Architect David Chipperfield stond in voor de opmerkelijk architectuur die een deel van de oorlogsschade intact liet, juist omdat het deel uitmaakt van de historie van het museum en van Berlijn.
 Shoppen & uitgaan

Berlin_Mitte_Cafe_Turm.png

Te Mitte zitten shopaholics goed in de Scheunenviertel wijk met veel internationale merken en winkels. Loop je de zijstraatjes binnen, dan ontdek je al snel de meer eigenzinnige winkels. Neem nu de Alte Schönhauser Strasse, een aaneenschakeling van typische Berlijnse initiatieven. Monsieur Vuong bijvoorbeeld. De 88-jarige eigenaar Mr. Vuong landde na enkele omzwervingen in Berlijn en opende samen met zijn zoon, Mr. Vuong Junior dit ‘Café Indochine’. Reserveren is niet mogelijk en de kaart is beperkt. In ruil, grote dampende kommen met Vietnamese lekkernijen en gezonde shakes aan dumpingprijzen. Het café zit van ‘s middags tot middernacht nokvol en het publiek is eclectisch en hip.

Uitgaan in Mitte is een avontuur. Een typisch Berlijns concept is de Broken Hearts Club. Een maandelijkse party op verschillende, onbekende locaties waar er enkel en alleen maar liefdesliedjes worden gespeeld. Nog beter, je wordt alleen maar toegelaten als je gekleed bent volgens het thema dat die avond geldt. Bar Tausend in Mitte is zo een van die missions impossibles om te vinden. Als het meevalt, verraadt misschien een groepje volk die aan een ijzeren deur staat te wachten de locatie van de bar. Onder een treinviaduct en aan de Spree, vind je dan met enig geluk of intuïtie Bar Tausend een erg coole club en nu een van de betere restaurants van de stad.
Alle listings in Berlijn

Book It Now!
5  Night Minimum Stay
1 BR, 1 BA, Sleeps 2

#546666

(9)
From  233 /nt
Book It Now!
1 - 3  Night Minimum Stay
2 BR, 2 BA, Sleeps 6

#2729462

Book It Now!
2 - 4  Night Minimum Stay
1 BR, 1 BA, Sleeps 4

#2623496