BarcelonaDe Bairro Gótico is zoals de naam doet vermoeden het historische centrum van de stad met de kathedraal als belangrijkste oriëntatiepunt. Het stadhuis en de gebouwen van de Catalaanse regering bevinden zich op het Sant Jaume plein, het oudste gedeelte van de stad. In de derde eeuw voor Christus was dit het epicentrum van het toenmalige ‘Barcino’ waar het openbare leven zich grotendeels afspeelde.

Bacelona gebouw.PNG

Ook het Picassomuseum bevindt zich op wandelafstand, evenals de belangrijkste shoppingstraten van de buurt: Portaferrissa en Portal de L'Angel. Banys Nous en De la Palla staan bekend voor antiek en design plus accessoires vind je ook in Avinyó. De Avenida de la Catedral vlak voor de kathedraal is een open ruimte waar onder andere concerten plaatsvinden. Elke zondagochtend danst men hier de Sardana, de Catalaanse nationale dans. Mis ook de Plaza Real niet, een wijds 19de eeuws plein met palmbomen en straatlantaarns van de hand van Gaudi, bezaaid met terrasjes. De wijk La Ribera staat ook bekend als El Born en was vroeger het handelscentrum van de rijke adel. Mooi voorbeeld is de Calle Montcada met paleisachtige huizen en de prachtige gotische kerk van Santa Maria del Mar. Tegenwoordig is El Born de hipste buurt van de stad met charmante restaurants, kunst en designateliers. Zowel El Born als de Raval kregen de laatste jaren een vriendelijke facelift maar na zonsondergang is het hier nog steeds wat uitkijken voor kleine criminaliteit en pickpockets. Overdag is er geen probleem en kan je zowel in de Raval als in Born enkele uren verdwalen in de kleine straatjes waar je het ene winkeltje, bar en restaurant na het andere tegenkomt.


Heb je zin in een authentieke en sfeervolle pauze? Een absolute aanrader is El Xampanyet, vlakbij het Picassomuseum in de Born buurt. Dit is een ancient die sinds 1921 beroemd is voor zijn huisgemaakte cava die per liter amper 8 euro de fles kost. De tapas zijn Catalaans met hopen olijven, ansjovis en ander lekkers uit de welbekende, Spaanse conservendozen en de bar loopt tegen aperitieftijd compleet vol met zowel Spanjaarden als bezoekers die de aanstekelijke vibe niet kunnen weerstaan en zich overleveren aan de chaotische ambiance die er hangt.

Barcelona shop.PNG
Middeleeuws plein

Wat veder in de Calle Montada vind je DHUB, de Design Hub Barcelona. Niet alleen een interessant museum maar ook een laboratorium dat design uitlegt en illustreert. Achter de kerk hier is er de Passeig del Born, ooit een middeleeuwse marktplaats en nu vol levendige cafés en terrasjes en het centrum van de wijk.

 

Barcelona Plein.PNG


Aan het eind van de straat is er de 19de eeuwse Mercat del Born, een prachtige constructie in ijzer, waar vandaag een moderne bibliotheekgebouw gevestigd is. Ook niet te missen is het modernistische Palau de la Musica in het Sant Pere district en van de hand van Domènech i Montaner. Het Palau is uitbundig gedecoreerd met tegeltjes, keramiek, glas in loodramen, smeedijzer, sculpturen....in het oude centrum zijn er ook tal van boetieks. El Ganso verkoopt smaakvolle kledij in klassieke seventies stijl. In Coquette zullen dan weer de dames tevreden zijn met een collectie van dromerige setjes en accessoires. Hun leuze is Born to be beautiful en de locatie is hoe kan het anders, in de Born. Uitgaan doe je hier bijvoorbeeld in Blondie, een nieuwe bar die volledig in het teken van de eighties staat.


Barcelona Cathedraal.PNG
Book It Now!
1  Night Minimum Stay
1 BR, 1 BA, Sleeps 3

#8622929

Book It Now!
7  Night Minimum Stay
3 BR, 2 BA, Sleeps 7

#8562062

Book It Now!
1  Night Minimum Stay
4 BR, 2 BA, Sleeps 7

#8726128