Zuid-Afrika


That´s me

That’s me! Wanneer je woont, werkt en leeft in een drukke stad zoals Durban in Zuid-Afrika, dan is de geheime vallei waar Klaasvoogds Cottage verborgen ligt een echt paradijs. “Ons hart maakte een sprongetje van vreugde toen we voor de eerste keer dit stuk grond met de kleine cottage, die toen een boerenmarktwinkeltje was, zagen.” Vertelt Jane Sussens, de overvriendelijke eigenares van Klaasvoogds Cottage. “De bergen in de verte, de kristalheldere beek die ons van drinkwater voorziet, de uitgestrekte wijngaarden en velden vol fruitbomen,.. Het is heel gewoon om een tractor langs het kleine weggetje voorbij te zien tuffen, de setting is zo ruraal en rustig, dat we ons soms terug in de sixties voelen!” Lacht Jane. “Het is echt veilig hier, je kunt op elk moment van de dag uit wandelen gaan, zelfs ’s nachts is er geen probleem. Het is een kleine gemeenschap in de vallei en iedereen kent elkaar!” Jane en haar man kochten het stuk grond van 13 hectares in 2009 en startten de verbouwingen aan de kleine shop om er een gezellige en intieme, luxueuze cottage met veel karakter van de maken. Naast het huisje ligt een wijngaard van 9 hectares en je ziet wijnranken zo ver het oog rijkt. “Onze eerste gasten ontvingen wij in august 2010 en ondertussen zijn we ons tweede huisje, de Opstal met twee slaapkamers, op het domein als vakantieverblijf aan het inrichten!” vertelt Jane.

09-southafrica-DSX_3349.jpg

06-southafrica-DSX_3144.jpg

Klik hier voor de cottage: https://www.homeaway.nl/vakantiewoning/p839181

07-southafrica-DSX_3293.jpg

08-southafrica-DSX_3213.jpg

 


 

Where am I?

Deze zijvallei, nabij het stadje Robertson, is heerlijk rustig en is op maat gemaakt voor de reiziger die houdt van het goede leven. Fijne restaurants, wijndomeinen en microbrouwerijen,… Jane houdt er van om uren door de wijn- en boomgaarden te wandelen om dan in Fraai Uitzicht uit te komen waar ze heerlijke, lokale gerechten serveren en met uitzicht over deze unieke vallei natuurlijk. Intense sterrenhemels, stille nachten en ’s morgens een verkoelende mist die met de ochtendzon verdwijnt, krijg je als kers op de taart. Wanneer je hier logeert, hoef je eigenlijk niet naar een grote supermarkt. Er zijn lokale vleesproducenten, kaasmakers, bakkers, vrouwtjes die chutneys en jam maken,.. In de Padstal, een soort van kleine shop waar er vooral lokale producten verkocht worden, vind je fruit en groeten, handgemaakte souvenirs,.. Wat verder weg ligt de lavendel farm waar je allerlei hebbedingetjes met lavendel kunt kopen, van de pure essence tot siroop gemaakt van de bloem en perfect om limonade en cocktails mee te maken. Wil je naar de zee, dan ligt de kuststad Arniston op nog geen anderhalf uur rijden. Alles kan, niets hoeft. Het grote, zalige nietsdoen is hier absoluut mogelijk.

02-southafrica-ESX_7954.jpg

11-southafrica-ESX_7939.jpg

16-southafrica-ESX_7924.jpg
Favoriete adresje

Favoriete adresje Naast het restaurant Fraai Uitzicht, waar je ook wijnproevingen kunt doen, is Jane echt gek op Marbrin Farm, een van haar favoriete adressen in deze streek. Deze olijfolieboerderij ligt ook in de Robertson vallei, op het einde van een aarden weggetje en met zicht over zeeën van olijfbomen. Dit is het speelterrein van Briony en Clive Coetsee, een jong koppel dat sinds een paar jaar de kunst van het olijfolie maken, met veel toewijding beoefent. Briony en Clive zijn Zuid-Afrikaners maar woonden jarenlang in Londen tot Briony’s vader een voorstel deed: in London blijven en de boerderij in deze vallei verkopen of terugkeren naar het moederland en boer worden. Het jonge koppel herstelde de oude olijfboomgaard in ere en werkte hard om na enkele jaren tot een van Zuid-Afrikas beste olijfolie te worden uitgeroepen. Niet te missen is een olijfolieproeving samen met Clive of Briony op de boerderij zelf. Naast de olijfolie maken ze ook nog enkele pittige tapenades en wie geluk heeft, mag misschien ook eens proeven van de limoncello die de vader van Briony als hobby maakt. Clive organiseert ook soms een pizza-avond, met pizza gebakken in de houtoven, perfect met een glaasje wijn afkomstig van de wijngaarden die zich rond de olijfboomgaard vlijen. Of ze Londen missen? Niet met dit soort van vergezichten, dat is zeker!

17-southafrica-ESX_7944.jpg

14-southafrica-DSX_3138.jpg

15-southafrica-DSX_3141.jpg
De WOW factor

De WOW factor Je gelooft bijna niet dat je hier amper op twee uur rijden van Kaapstad en de internationale luchthaven bent. Deze vallei is zo rustig en ver afgelegen van de toeristische en drukke wijnroute, het lijkt wel het paradijs van Adam en Eva.

12-southafrica-DSX_3239.jpg
In de reiskoffer

Vul je koffer met boeken die je al langer wou lezen, om ze dan op je doodse gemak op het terras van de cottage, met zicht op de wijngaarden, te verslinden. Laat daarna de boeken achter, en vul jouw reiskoffer dan op met olijfolie, lavendelproductjes en wie weet, heb je nog plaats voor een flesje Robertson Valley wijn.

10-southafrica-DSX_3253.jpg