IJsland


That’s me!

Jakob Kristjansson ontdekte dit uitzonderlijke plekje langs de ruige westkust van IJsland tijdens een kampeertrip. “Ik werd onmiddellijk verliefd op het dorpje Hellnar, ver weg van Reykjavik waar ik zelf werk en woon, en perfect om tot rust te komen.” Vertelt Jakob die ingenieur van beroep is. “De originele IJslandse, 1920-stijl van de cottages is ook enorm charmant en je vindt dit genre niet zo snel meer terug bij vakantiehuurhuizen. Meestal ziet alles er veel moderner uit en totaal niet meer origineel IJslands.” De cottages zijn vanbuiten traditioneel in het zwart geschilderd met tinnen dak en vanbinnen erg gemoedelijk met gebruik van veel echt hout en lichte tinten. Jakob kocht Kjarvalströð, zijn eerste cottage, in 2010 en gebruikte het initieel als vakantiehuisje voor zichzelf. “Het is erg gewoon dat een IJslander een “summer cabin” bezit, ergens weg van de stad, om dicht bij de natuur te zijn, te vissen, te wandelen en om te BBQ’en.” Jakob bezit sinds 2014 drie cottages die hij met veel succes via Home Away verhuurt.

Jakob Kristjansson
Where am I?

Dit is het fantastische Snaefellsnes schiereiland, op een tweetal uren van Reykjavik rijden. Om er te geraken moet je door de beroemde Whale Bay Tunnel, die onder de gelijknamige baai door gaat. Terwijl de horden toeristen meestal rond Reykjavik en de “gouden cirkel” in het zuiden van het eiland blijven hangen, is dit ideaal voor wie rust en stilte wil. “De cottages liggen in het dorpje Hellnar bij de Snaefellsjökull gletsjer en op amper vijf minuten van het Nationale Park. Je kan zelfs de stratovulkaan en de gletsjer beklimmen om naar de top van de krater te wandelen. Een echte ‘naar het midden van de aarde’ ervaring.” Vertelt Jakob. “Mijn gasten komen hier vooral om uit te rusten, te mediteren en om van de indrukwekkende natuur te genieten. Ze gebruiken de cottages als comfortabele uitvalsbasis om een á twee weken de streek te verkennen.” Activiteiten zoals walvisspotten, wandelen, vissen tot zelfs skiën in de winter zijn mogelijk. Zelf vind Jakob het genieten om op het strand, naast de zeegrotten, te wandelen en naar de Arctische sternen te kijken, want dit plekje is ook een echt paradijs voor vogelaars. Het dorpje Hellnar is klein maar charmant en er andere vissersdorpjes in de buurt zoals Arnarstapi en Budir. Hellnar was ooit een van de belangrijkste vissersdorpen langs de westkust omdat het een natuurlijke haven had en de koude oceaan hier barstte van de onderwater rijkdom.

Huis IJsland

Keuken IJsland

IMG_7083.JPG
Favoriete adresje

Het beroemde cafeetje Fjoruhusio in Hellnar, op drie minuutjes wandelen van de cottages is een van Jakob zijn favoriete plekjes. Er is een mooi terras dat over de oceaan uitkijkt en er worden betaalbare en huisgemaakte gerechten geserveerd, van dampende vissoep tot zelfgemaakte taart.

Island
De WOW factor

Volgens Jakob is dit het uitzicht vanuit de cottage: “100% zeezicht op het zuiden en spectaculaire zonsondergangen boven de Faxaflói Baai die dankzij de Arctische lucht geweldige dimensies aannemen.”
In de reiskoffer

Een verrekijker om van de natuur, vogels en walvissen te genieten vanuit de cottage of vanaf het mooie terras.