De kosten van het bezitten van een vakantiehuis

Voor veel eigenaren is de levensstijl van het hebben van een tweede woning in de zon, naast een eigen huis in Nederland, enkel mogelijk door de inkomsten voortvloeiende uit de verhuur aan vakantiegangers. Hiermee worden een belangrijk deel van de kosten gedekt, wat een vakantiehuis tot een betaalbare luxe maakt. Eén derde van de verhuurders haalt net het break-even punt. Voor een minderheid geldt dat er een essentieel tweede inkomen aan overgehouden wordt.

Indien u de kosten wilt kunnen betalen voor uw tweede huis, is het belangrijk te weten met welke kosten u allemaal te maken krijgt.


Typische kosten in de branche van een tweede huis als vakantiehuis:


Greece

Uw maandelijkse hypotheek (inclusief rente, belastingen en verzekering)
Verzekering (onroerend goed en aansprakelijkheid)
Gebouw of grondkosten (indien uw woning op een park of complex staat)
Onderhoud, schoonmaakkosten en afschrijving van inboedel
Arbeidskosten schoonmaak, onderhoud en beveiliging
Advertentie- en marketingkosten

De kosten van uw hypotheek zouden vast moeten staan, zodat u weet wat uw jaarlijkse kosten zijn. Alleen de laatste 3 bovengenoemde kosten worden gemaakt door uw tweede huis in een vakantiehuis veranderen. Onderhoud en reparaties zullen altijd betaald moeten worden, ook als er geen gasten in uw vakantiehuis zijn, maar het is niet aannemelijk dat de kosten omhoog gaan als u de woning aan gasten verhuurt. De marketingkosten zijn relatief laag, dus de voornaamste extra kosten zijn de schoonmaakkosten.
 
Huiseigenaren Community


Ontvang na uw gratis en vrijblijvende registratie direct toegang tot alle handleidingen, adviezen en voorbeelden van huurovereenkomsten!


Registrerenwidget-beginnerguide.jpg