Middellandse Zee

Middellandse Zee

Het gebied van de Middellandse Zee omvat 2,5 miljoen vierkante meter. Het grenst aan de Atlantische Oceaan en bevindt zich tussen Europa, Afrika en Azië. Dit gebied bedraagt bijna  4,5 miljoen vierkante meter.  Samen met de eilanden in de kustgebieden in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azie, heeft de Middellandse Zee het Middellandse Zeegebied gecreëerd, waar u een typische flora en fauna vindt, die zowel onder jong als oud geliefd is. Het klimaat rond het Middellandse Zeegebied (het zogenoemde Middelandse Zeeklimaat) wordt gekenmerkt door erg warme en over het algemeen droge zomers en naar verhouding milde winters. 

De volgende landen grenzen aan de zee: Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië. Malta, Slovenië, Bosnië, Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Griekenland, Albanië, Turkije, Cyprus, Syrië, Israel, Libanon, Palestinië, Libië, Egypte, Tunesië, Algerije en Marokko.  Gibraltar op het zuidelijkste punt van Spanje plus de twee militaire basissen van Dekelia en Akrotiri op Cyprus behoren ook tot het rijtje, maar zijn in Britse handen. De Middellandse Zee is sterk onderverdeeld in kleinere zijtakken en baaien. In het noorden vindt u de Ligurische Zee en in het oosten de Adriatische Zee.

In de Middelandse Zee vindt u talloze eilandengroepen en afzonderlijke grotere en kleinere eilanden. Het eiland met het grootste oppervlak is Sicilië, gevolgd door Sardinië, Cyprus, Corsica en Kreta. De vakantieappartementen op het eiland Elba zijn erg populair- Elba ligt tussen het Italiaanse vasteland en Corsica. Sicilië is tegelijkertijd het eiland met de meeste inwoners.  Het heeft meer dan 5 miljoen ingezetenen.  Een vakantiewoning op Sardinië biedt betoverende vakantiemogelijkheden, terwijl een tripje naar Cyprus gewoon populair blijft. Andere bekende eilanden zijn, onder andere, de Balearen met hoofdeiland Majorca, Malta, de Kroatische eilanden, de Ionische eilanden en de Egeische eilanden.

Grote schiereilanden zijn het schiereiland van de Apennijnen (voor het grootste deel Italië), het Iberisch Schiereiland (Spanje, Portugal), Istrië in Kroatië en het Peloponnese gebied in Zuid-Griekenland.  Bekende kustgebieden vindt u aan de Costa Brava en Costa del Sol in Spanje, de Franse Rivièra, het Kroatische Istrië en de Turkse Rivièra.

De Europese kant van de Middellandse Zee heeft sprookjesachtige delen en eilanden zoals Pollonia in Griekenland met overblijfselen van de Tethys– een oceaan die eens de wereld omspande en rond het globale supercontinent van Pangea liep. Toen het continent Pangea uiteenviel en de plaat van het Afrikaanse continent naar het noorden bewoog, was dit het begin van de creatie van de Middellandse Zee. Andere factoren zoals de vorming van gebergtes in het Middelandse Zeegebied en haar eilanden, worden zoals veel andere processen niet uitgewijd. De Middelandse Zee droogde ongeveer zeven miljoen jaar geleden op.  Dit kwam omdat de zeespiegel 50 meter zonk, doordat er landijs van de Zuidpool oprukte. De Straat van Gibraltar was ook korte tijd gesloten, dit kwam doordat de continentale platen van Afrika en Europa elkaar raakten en er een zoutwoestijn ontstond. Duizenden jaren later liep de  Middellandse Zee weer vol met water. Tegenwoordig zijn er nog een hoop tertiaire afdrukken en zoutlagen op de zeebodem.  Ook heeft men op vele meters onder de zeespiegel pre-historische pictogrammen gevonden.

Er zijn verschillende website waar u meer informatie over, bijvoorbeeld Noord-Cyprus, kunt vinden.

Zie alle reisgidsen