AsyncDestinationUrgency
AsyncDestinationInfographic
AsyncDestinationInfographic
AsyncDestinationInfographic
AsyncDestinationInfographic
AsyncExploreBookEnjoy
AsyncExploreBookEnjoy
AsyncExploreBookEnjoy
Reisgids

Beleef het bijzondere Istrië vanuit een fijn vakantiehuis

Istrië is de meest westelijke provincie van Kroatië. Het omvat het grootste deel van het gelijknamige schiereiland Istrië, waarvan enkele delen ook tot Slovenië en Italië toebehoren. Hierdoor kent de regio een unieke combinatie van culturen. Bovendien staat de regio bekend om haar prachtige natuurparken, zonnige klimaat en eindeloze zandstranden. Redenen te over om samen met uw geliefde, gezin of vrienden eens een bezoek te brengen aan deze magische bestemming. Trek langs de kust en door het ruige binnenland en proef van de bijzondere lokale keuken. Aan het einde van de dag biedt uw comfortabele groepsaccommodatie volop mogelijkheden om compleet tot rust te komen en u op te laden voor een nieuwe dag vol vakantiepret.

Geschiedenis

Een regio vol historische schatten

Voor liefhebbers van geschiedenis is een vakantiehuis in Istrië de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht langs de onweerstaanbaar mooie steden die deze regio rijk is. De belangrijkste daarvan is zonder twijfel Pula. Dit is de oudste stad aan de Oost-Adriatische Zee en de grootste stad in de regio Istrië. Hoewel Pula omringd wordt door heerlijke stranden is dat niet de voornaamste reden om naar deze plek af te reizen. Tijdens een wandeling door het oude stadscentrum merkt u direct dat u een ware tijdcapsule bent ingestapt: de stadspoorten, de diverse mooie tempels, het prachtige stadhuis en als hoogtepunt de indrukwekkende arena uit de eerste eeuw. Haast overal in Pula vindt u sporen die reiken tot aan de Romeinse tijd. Bezoek ook eens Rovinj aan de westkust van Istrië, waar u uren kunt ronddwalen door de smalle straatjes in het charmante historische stadshart, en Medulin in het uiterst zuidelijke puntje. Naast een fantastisch strand vindt u in dit voormalig vissersdorpje een archeologisch complex met overblijfselen van oude nederzettingen aan de rand van de stad en prehistorische forten op de Vrčevan-heuvel.

Zich verplaatsen

Rondreizen door Istrië in uw eigen tempo

Als u lang geleden al eens in Istrië geweest bent, kunt u zich misschien herinneren dat de wegen in de regio destijds niet al te best waren. Sinds een aantal jaar geleden het lokale wegennet compleet gerenoveerd is, behoort dit gelukkig tot de verleden tijd. Met uw eigen auto of met een huurauto zijn alle plekken die u graag zou willen bezoeken op het Istrische schiereiland dus goed te bereiken en bovendien beschikt uw vakantiehuis vast over een eigen parkeerplekje. Let op deze mooie rustige wegen wel goed op uw snelheid, want hier wordt op enkele plekken streng op gecontroleerd. Het kan trouwens een ware hel lijken om een parkeerplek te vinden in sommige steden, maar geef niet op, uiteindelijk zult u hier altijd wel in slagen. Ook mensen zonder rijbewijs kunnen uitstekend rondreizen door Istrië, want de provincie beschikt over prima openbaar vervoer.

Eten en drinken 

De unieke keuken van Istrië

Door de eeuwen heen hebben veel verschillende volkeren hun culturele stempel achtergelaten op Istrië. Al deze diverse invloeden hebben ervoor gezorgd dat de Kroatische keuken tegenwoordig enorm veelzijdig is. Onder meer de Slaven, Grieken, Turken en Italianen hebben het karakter van de Kroatische keuken in het algemeen bepaald, maar elke regio heeft ook nog eens een totaal eigen smaak. De Istrische keuken staat voornamelijk bekend als een mix van continentale en Mediterrane gerechten. Door de geografische ligging van het gebied zijn zeevruchten op haast elk menu terug te vinden, maar de echte plaatselijke delicatessen zijn de lokale olijfolie en truffels. De olijven en olijfolie uit Istrië zijn niet goedkoop, maar behoren absoluut tot de allerbeste van de wereld. Heeft u een avondje geen zin een restaurant te zoeken? Dan bereidt u in de keuken van uw vakantiehuis gewoon uw eigen maaltijd!

Belangrijkste info

Praktische informatie voor uw vakantie naar Istrië

Op vakantie naar Istrië: steeds meer mensen doen het en niet voor niets! Voor u naar dit veelzijdige vakantieparadijs vertrekt, is het handig om een paar praktische zaken op een rij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Drinkwater: Het kraanwater in Istrië is uitstekend drinkbaar, maar u kunt er wel een vreemd bijsmaakje aan bespeuren. Het is dus aan te raden een paar flessen drinkwater in te slaan voor in uw vakantiehuis.
  • Taal: Het overgrote deel van de inwoners van Istrië spreekt het Čakavisch dialect, dat sterk afwijkt van de Kroatische standaardtaal. Daarnaast kunnen veel mensen zich ook wel uitdrukken in het Italiaans. Engels daarentegen kan nog wel eens een probleem vormen. Gelukkig is de taal van handen en voeten universeel!
  • Tolwegen: Houd rekening met het feit dat u voor al die nieuwe wegen door Istrië tol moet betalen. Hiervoor worden alle bekende creditcards en contante betalingen in kuna’s en euro’s geaccepteerd. U kunt ook kiezen voor het prepaidkaartsysteem ENC, waarmee u een kleine korting krijgt en niet in lange rijen hoeft te wachten.

Waar kan ik in de buurt van Istrië een vakantiewoning huren?

Ook in 2020 hebben we maar liefst 24.672 vakantiehuizen te huur in de buurt van Istrië, van 3.100 villa’s tot 5.463 huizen. Huur een vakantiewoning voor langere of kortere tijd en ga voor een topvakantie met vrienden of familie. HomeAway biedt het perfecte alternatief voor een hotel.